Ознака: закон за здруженија и фондации
Македонија 24.02.23 | 13:33

Со здруженијата коишто нема да го почитуваат законот ќе постапува Централниот регистар

Законот за здруженија на граѓани не е само за еден тип на здруженија на граѓани, туку за сите здруженија на граѓани што треба да ги исполнат условите. Оние здруженија...

Македонија 13.11.22 | 14:00

Ковачевски контра Османи: Ни сегашниот ни новиот закон за здруженија кој допрва треба да се донесе нема да бидат пратени во Венецијанската комисија

На седница на Влада ќе ги разгледаме сите аспекти на Законот за здруженија на граѓани донесен едногласно од пратениците и откако ќе се види дискусијата за кои делови ...

Македонија 12.11.22 | 16:47

Иницијативата Законот за здруженија да се испрати до Венецијанската комисија е на министерот Османи

Министерот за надворешни работи открива дека иницијативата – Венецијанската комисија да се произнесе за донесените измени во Закон за здруженија е негова, бидејќи,...

Македонија 10.11.22 | 09:38

Законот е изгласан, власта да почне да го применува и да го затвори „Цар Борис“

Власта да почне да го применува Законот за здруженија и партии и да се затвори клубот „Цар Борис“, кој носи име на нацистички соработник, велат од ВМРО-ДПМНЕ потсетувајќи...

Македонија 09.11.22 | 13:15

Тупанчески: Европската пракса покажа дека закон може да биде проверен од Венецијанската комисија и по неговото донесување

Министерот за правда Никола Тупанчески вели дека испраќањето на Законот за здруженија и фондации на мислење на Венецијанската комисија е од превентивни причини во...

Македонија 09.11.22 | 11:50

Законот со кој се забранија „Цар Борис“ и Ванчо Михајлов“ може и да не профунционира, ако така каже ЕУ

Измените на Законот за здруженија ги донесе Собранието со консензус, но без разлика дали одат на Венецијанска комисија или не, сите наши закони ќе бидат разгледани во...

Македонија 04.11.22 | 20:15

Јотова за нашиот закон за здруженија: Македонското собрание е собрание на една суверена држава која има право да донесува секакви закони

Потпретседателката на Бугарија, Илијана Јотова, во Битола порача дека е почнат процес за приклучување на Република Македонија во ЕУ, каде што, како што изјави, според...

Македонија 03.11.22 | 09:56

Што предвидуват измените на законот: „Ванчо Михајлов“ и Цар Борис“ имаат три месеци да го сменат името и стaтусот, во спротивно ќе бидат избришани од регистарот

Без ниту еден глас против, ниту воздржани, пратениците и од власта и од опозицијата со 67 гласови „за“ вчера ги изгласаа измените на Законот за здруженија и фондации,...

Македонија 01.11.22 | 14:30

Здруженија и партии не ќе смеат да содржат имиња, презимиња, прекари, псевдоними, кратенки и иницијали, на лица поврзани со фашизам

Предлог измените и дополнувањата на Законот за здруженија и фондации и на Законот за политичките партии, по скратена постапка, денеска го поминаа филтерот на собраниската...

Македонија 20.10.22 | 11:45

Ако предложените измени на Законот за здруженија и фондации се добри и конструктивни ќе бидат прифатени, најави Тупанчески

Секое добро решение ќе биде прифатено, што отсекогаш тоа било мое животно и професионално мото, без разлика дали доаѓа од власта или опозиција – ако предлогот е добар...

Македонија 18.10.22 | 08:23

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ дадоа поддршка по скратена постапка да се донесе закон со кој ќе се забрани отворање на фашистички клубови

Пратениците од власта и опозицијата во Собранието едногласно дадоа поддршка по скратена постапка да бидат донесени законските решенија со кои се забранува формирање...