Ознака: Владимир Јанковски
Култура 04.05.22 | 13:22

За автор на годината на Самот на книга е прогласен авторот на наградуваниот роман „Скриени желби, немирни патувања” – Владимир Јанковски

Македонската асоцијација на издавачи за автор на годината, го прогласи авторот на наградуваниот роман „Скриени желби, немирни патувања” – Владимир Јанковски. Романот...

Култура 01.03.22 | 08:39

„Скриени желби, немирни патувања“ од Владимир Јанковски е македонски кандидат за наградата за литература на ЕУ за 2022 година

Вчера дирекцијата на EUPL објави дека СКРИЕНИ ЖЕЛБИ, НЕМИРНИ ПАТУВАЊА (Антолог, 2020) e македонски кандидат за наградата за литература на Европската Унија за 2022 година, како...

Култура 15.03.21 | 13:37

Треба сите да се потрудиме литературата и уметноста да допрат до нашите сограѓани, рече Владимир Јанковски, кој ја доби наградата „Роман на годината“

„Скриени желби, немирни патувања“ од авторот Владимир Јанковски во издание на „Антолог“ е избран за „Роман на годината“, книжевната награда која ја доделува Фондацијата...

Култура 22.01.21 | 14:10

„Скриени желби, немирни патувања“ на Владимир Јанковски е македонски кандидат за меѓународната книжевна награда „Балканика“

На конкурсот за избор на национален претставник за меѓународната награда „Балканика 2020“, годинава до организаторот, издавачката куќа „Магор“, пристигнаа осум книги:...

Култура 20.01.21 | 12:00

Романот „Невидливи љубови“ од Владимир Јанковски објавен на српски јазик

Издавачката куќа „Граѓански форум“ го објави српскиот превод на романот „Невидливи љубови“ од Владимир Јанковски. Преводот на изданието е на Алма Мујовиќ. „Невидливи...

Култура 25.12.20 | 10:37

Добрата литература никогаш не дава едноставни одговори

Литературата секогаш е во корелација со дилемите и прашања на времето во кое се создава. Сигурен сум дека ќе има писатели кои во своите дела ќе се обидат да одговорат...

Култура 20.10.20 | 11:20

Утре промоција на третиот роман на Владимир Јанковски „Скриени желби, немини патувања“ на Фестивалот „Книжевни ѕвезди“

В среда, на 21 октомври, со почеток во 19 часот во Кинотека ќе биде промовиран романот на Владимир Јанковски „Скриени желби, немирни патувања“ во рамките на Фестивалот...

Култура 21.09.20 | 10:56

„Скриени желби, немирни патувања“, нов роман на Владимир Јанковски во издание на „Антолог“

Во издание на издавачката куќа „Антолог“ излезе новиот роман на Владимир Јанковски, „Скриени желби, немирни патувања“. „Скриени желби, немирни патувања“ е мозаичен...