Ознака: трансплантација
Здравје 27.03.24 | 12:02

Доделени наградите на професионалните дизајнери и на средношколците за најдобри дела на тема трансплантација и органодарување

Професионалните дизајнери, Ана Тасева, Гоце Велески и Воскресија Андреевска и средношколците Амра Седиковиќ, Давид Манасијевиќ и Адријана Мирчевска, се шесте автори,...

Здравје 21.03.24 | 09:18

Д-р Мојсова: Дарителите на органи се семејни и општестевени херои, спасуваат животи, нив и на нивните семејства им се поклониваме

Во просториите на „Еurope House“, во Струмица и во Велес, вчера и денес се одржа дебата со претставници од средните училишта на тема органодонорство, како дел од активностите...

Здравје 28.02.24 | 14:23

Органодарувањето некогаш е живот, а некогаш продолжување на животот, вели д-р Маја Мојсова, национален координатор за трансплантација

Органодарувањето некогаш е живот, а некогаш продолжување на животот, вели проф. д-р Маја Мојсова, национален координатор за трансплантација во Македонија. Таа вчера...

Здравје 27.02.24 | 15:17

Во тек се обуки и едукација на здравствениот персонал што работи на трансплантација на органи

Во тек е едукација и обука на здравственот персонал вклучен во Програмата за трансплантација, како и активности за зголемување на јавната свест за донирање органи,...

Здравје 27.12.23 | 14:18

Тројца пациенти добија здрави органи и шанса за нов живот, направена уште една трансплантација на срце и бубрези од починат донор

Направена е уште една трансплантација на срце и бубрези во земјава, соопшти Министерството за здравство. Благодарение на хуманоста на едно семејство кое и покрај болката...

Свет 01.11.23 | 15:00

Почина и второто лице кое имаше трансплантација на свинско срце

Лоренс Фаусет, вториот човек на кој му беше извршена трансплантација на генетски модифицирано свинско срце, почина шест недели по експерименталната процедура. Медицинскиот...

Здравје 21.10.23 | 11:58

Здравството на една држава се оценува според трансплантацијата: Во земјава 140 лица чекаат за трансплантација на бубрези, околу 15 за срце и околу 14 за црн дроб

За трансплантација на бубрези во земјава чекаат 140 пациенти, околу 15 за трансплантација на срце и околу 14 за црн дроб. Надлежните велат медицински персонал има, но, потребно...

Здравје 24.08.23 | 19:03

Во Велика Британија извршена прва трансплантација на матка

Оваа процедура претставува голем напредок за илјадници Британки кои инаку не би можеле да забременат. Четириесетгодишна донаторка, која веќе има две деца, несебично...

Здравје 04.01.23 | 12:59

Утринава на Хируршките клиники извршена уште една трансплантација на црн дроб, бубрези и на коскени ткива

Утринава на Хируршките клиники е извршена уште една трансплантација на црн дроб, потоа на бубрези и на коскени ткива, соопшти Министерството за здравство (МЗ). Експлантацијата...

Македонија 25.11.22 | 20:07

Солзи радосници после првата трансплантација на црн дроб од починат донор

Докторите, сестрите и целиот медицински персонал од Клиниката за дигестивна хирурија, кои денеска ја направија првата трансплантација на црн дроб од починат донор...

Здравје 16.11.22 | 13:51

Првпат имаме листа на чекање на пациенти за трансплантација од починат дарител, вели директорката на Клиниката за нефрологија

Заврши реконструкцијата на хоспиталниот оддел на Универзитетската клиника за нефрологија – Скопје, со што, како што информираше денеска директорката на Клиниката,...

Здравје 22.09.22 | 18:00

Извршена уште една трансплантација: 46-годишен пациент со тешка срцева болест доби срце од починат донор

Денеска на Клиниката за кардиохирургија била извршена трансплантација на срце од починат донор. Освен трансплантацијата на срце, на Клиниката за урологија се прават...

Здравје 08.05.22 | 13:53

Двајца пациенти на дијализа ќе добијат бубрези од починат донор

Двајца млади пациенти на дијализа ќе добијат бубрези од починат донор чие семејство вчера попладне даде согласност за да ги донира органите. Дополнително, во наредните...

Здравје 24.03.22 | 13:27

На Клиниката за ортопедија за една недела направени три трансплантации на коскени ткива од починат донор

На Клиниката за ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ, минатата недела успешно се направени три имплантации на коскени ткива од починат донор кај пациенти со различни заболувања,...

Здравје 09.03.22 | 17:30

Почина човекот на кого му беше трансплатирано срце од свиња

Првиот човек на кој му беше пресадено срце од свиња почина два месеци по револуционерниот експеримент, соопшти денеска болницата во Мериленд, чии експерти ја извршиле...