Ознака: календар на мпц
Калеидоскоп 19.05.24 | 08:27

МПЦ денеска го празнува денот на Свети праведен Јов

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 6 мај. Денеска е Свети праведен Јов. Свети Јов живееше околу 2000 години пред Христа, во Арабија. Во Библијата...

Калеидоскоп 18.05.24 | 08:28

Православните христијани го слават денот на Светата великомаченичка Ирина

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 5 мај. Денот е посветен на Светата великомаченичка Ирина. Пенелопа така се викаше пред да се крсти, беше ќерка...

Калеидоскоп 24.03.24 | 08:49

Календар на МПЦ: Денеска е Свети Софрониј Ерусалимски

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 11 март. Денеска се слави Свети Софрониј Ерусалимски. Свети Софрониј беше Дамаскинец. Се родил во шестиот век....

Калеидоскоп 10.03.24 | 08:48

Календар на МПЦ: Денеска е Свети Порфириј, епископ на Газа

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 26 февруари. Денеска е Свети Порфириј, епископ на Газа. Порфириј се родил во Солун. Живеел во четвртиот век....

Сервиси 09.03.24 | 09:04

Календар на МПЦ: Денеска е Свети Тарасиј Цариградски

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 25 февруари. Денеска се празнува Свети Тарасиј Цариградски. Свети Тарасиј беше ракоположен за цариградски...

Калеидоскоп 02.12.23 | 08:50

МПЦ слави неколку светители

Македонската православна црква денеска празнува неколку светители. Светиот пророк Авдија Родум од селото Витахарамско од пределите Сихемски. Живеел на дворецот на...

Калеидоскоп 22.10.23 | 08:33

Календар на МПЦ: Денеска се празнува Светиот апостол Јаков

Син Алфеев и еден од Дванаесетте големи апостоли. Роден брат на евангелистот Матеј. Сведок на словото на вистината и на чудата на нашиот Господ и Спасител Исус Христос,...

Калеидоскоп 07.10.23 | 08:37

Календар на МПЦ: Празнуваме Света првомаченичка, рамноапостолна Текла

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 24 септември. Денеска е Св. првомаченичка, рамноапостолна Текла. Родена е во Иконија, Мала Азија, од незнабожечки...

Сервиси 30.07.23 | 08:40

МПЦ ја слави Свети великомаченица Марина

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 17 јули. Денеска е Св. великомаченица Марина. Оваа Марина се роди во незнабожечки дом во Антиохија Писидиска....

Калеидоскоп 29.07.23 | 08:50

Денеска е Свети свештеномаченик Атиноген и неговите 10 ученици

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 16 јули. Денеска е Св. свештеномаченик Атиноген и неговите 10 ученици. Свети Атиноген беше епископ на ерменскиот...

Калеидоскоп 23.04.23 | 09:45

Календар на МПЦ: Денеска е Свети маченици Теренциј, Африкан, Максим и Помпиј

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 10 aприл. Денеска е Св. маченици Теренциј, Африкан, Максим, Помпиј и други. Во првите три векови од христијанството,...