Ознака: Ѓоко Велковски
Македонија 29.04.24 | 15:49

Велковски во Струмица: Лицата со попреченост бараат целосен ремонт на системот на социјална заштита

Во рамките на редовните средби со невладиниот сектор, денеска во Струмица, министерот за труд и социјална политика Ѓоко Велковски оставри средби со граѓански организации...

Македонија 15.04.24 | 13:15

Министерот откри како незаконски се потрошени 2,5 милиони евра во име на социјална помош

Министерот за труд и социјална политика Ѓоко Велковски денеска на прес-конференција посочи дека во период од јуни 2022 година до минатиот месец се дадени незаконски парични...

Македонија 15.04.24 | 11:54

Велковски обелодени скандал: Буџетот на МТСП оштетен за над 2,5 милиони евра

Во период од јуни 2022 до минатиот месец се дадени незаконски парични средства на над 1000 граѓани во име на социјална помош. Со ова е оштетен буџетот на Министерството за...

Македонија 08.04.24 | 15:14

Велковски: МТСП ќе ги прошири просторните услови во градинките за да се зголеми нивниот капацитет

Министерството за труд и социјална политика во наредниот период ќе преземе мерки за проширување на просторните услови во градинките за да се зголеми нивниот капацитет...

Економија 05.04.24 | 17:17

Велковски: Пензионерите ќе добијат покачување од 5.000 денари уште во првата година од мандатот на ВМРО-ДПМНЕ

Денеска сме во Ѓорче Петров каде што направивме средба со пензионерите и ги истакнаа сите проблеми со кои се соочуваат како пензионери и тоа од немањето капацитети...

Македонија 26.03.24 | 14:27

Велковски: Градинките во Скопје ги почитуваат мерките против големата кашлица

Градинките во Скопје си имаат евиденција колку од децата кои немаат уреден вакцинален статус не се згрижуваат, бидејќи Mинистерството за здравство ги презема сите активности,...

Македонија 24.03.24 | 20:41

Велковски: Потврдивме дека констатираните неправилности во системот за исплата на социјална помош излегуваат на виделина

„Ова што го откривме пред една недела е само еден сегмент од како системот не треба да функционира во една држава и како да ги заштедиме парите кои што не треба да бидат...

Македонија 18.03.24 | 13:56

Министерот Велковски откри милионски криминал во МТСП со социјалната помош

2.252 незаконски исплаќања биле направени на сметките на корисници на средства за гарантирана минимална помош, со што е направен милионски криминал во МТСП преку злоупотреба...

Македонија 14.03.24 | 15:17

„Со 120 денари не можам да го поминам денот“ се пожалија пензионерите од Неготино пред министерот Велковски

Празна торба. Немам средства, пари, да купам и да ја наполнам. Не да ја наполнам, да ставам барем лепче и оваа вечер така ќе седам. Еве ја празната торба. Со 120 денари не...

Македонија 09.03.24 | 08:11

Велковски: Ќе спречиме секаков предизборен поткуп и делење пакети

Министерот за труд и социјала Ѓоко Велковски ветува дека ќе спречат секаков вид на предизборен поткуп кој беше карактеристичен на минатите избори. Во 2020 година СДСМ...

Македонија 08.03.24 | 08:02

Велковски: Зголемена е цената за згрижување во приватните домови за стари лица која се движи од 30.000 до 50.000 денари месечно

Министерот за труд и социјална политика Ѓоко Велковски во интервјуто за „Република“ го посочи проблемот со домовите на стари лица и малиот број на негувателки. Таков...

Македонија 07.03.24 | 09:36

Велковски: Во првата година на новата власт пензиите ќе бидат зголемени 5.000 денари линеарно

На овие избори нема да се дозволи поткупот на гласачите, посебно кај онаа категорија ранливи граѓани како што бевме сведоци пред четири години, уверува министерот за...

Македонија 06.03.24 | 13:06

Велковски: 1.000 барања за лиценци за негователки и воспитувачки во градинки стојат во место, а 5.000 деца се на листа на чекање за упис

1.000 барања за лиценци во градинките четири години тапкаат во место а згора на тоа повлечена е оваа точка од страна на владата.Се работи за негователки, воспитувачки и...

Македонија 05.03.24 | 14:55

Велковски: 100.000 пензионери со примања под минималната плата едвај врзуваат крај со крај

Статистиката говори за жал многу лоши податоци, а тоа е дека околу 100.000 пензионери, граѓани на Република Македонија за жал живеат со под 20.000 пензија. Тоа ако видите во...

Економија 28.02.24 | 20:35

Велковски: Мора нова методологија зошто срамота е да се каже дека 5% е покачување, тоа е само усогласување на пензиите

5 процентни поени на пензиите не претставува покачување, туку усогласување на трошоците за живот за сите приматели на пензии во Македонија, смета министерот за труд...

Македонија 28.02.24 | 11:39

Велковски: Податоците покажуваат пет проценти условно кажано покачување на пензиите

Направена е пресметката за усогласувањето на пензиите, со кое ќе има статистичко покачување за пет проценти, информира денеска министерот за труд и социјална политика...

Македонија 22.02.24 | 19:54

Велковски: МТСП следи дали во градинките има прием на деца кои не се вакцинирани против голема кашлица

При запишување на деца во градинка Министерството за труд и социјална политика се придржува кон исполнувањето на протоколите за вакцинирање против голема кашлица...

Скопје 20.02.24 | 14:13

Почна расчистувањето на „Ранка Милановиќ“

Министерот за труд и социјална политика Ѓоко Велковски по обелоденувањето на проблемот со кој се соочуваат бездомните лица во „Ранка Милановиќ“ заедно со градоначалникот...

Македонија 19.02.24 | 15:24

Велковски: Вршиме инспекциски контроли по градинките за да спречиме ширење на големата кашлица

Министерот за труд и социјална политика во техничката Влада, Ѓоко Велковски истакна дека согласно надлежностите кои ги имаат како Министерство постапуваат вршејќи...

Економија 19.02.24 | 15:14

Велковски: Во постапка се пресметките за раст на мартовските пензии

Министерот за труд и социјална политика во техничката Влада, Ѓоко Велковски денеска истакна дека во постапка се пресметките за раст на мартовските пензии. Да, во постапка...