Ознака: бубрези
Здравје 23.05.20 | 14:20

Солзи, ракоплескање…докторите кажаа што случувало вчера при трансплатацијата на срце, исповед на лекарите

Ноќеска на Клиниката за кардиохирургија во Скопје за првпат во нашата земја е изведена трансплантација на срце, односно пресадување на овој орган од починат донор....

Здравје 03.11.19 | 13:24

Обдукциите откриле нешто многу чудно за Јапонците

Јапонците се една од најздравите нации во светот, а нивната земја е прва во светот по бројот на стогодишници – имаат рекордни 67.482 во 2017 година, а нивната бројка веќе...

Здравје 05.07.19 | 13:42

Клиника за нефрологија: Пациентите со трансплантиран бубрег редовно примаат имуносупресивна терапија

Пациентите со трансплантиран бубрег примаат редовна имуносупресивна терапија со цел да се задржи трансплантираниот орган. Лековите се подигаат со конзилијарно мислење...

Здравје 17.12.18 | 23:10

Загадениот воздух штетно влијае и на бубрезите

Загадувањето на воздухот, според последните истражувања во САД, може да го зголеми ризикот од хронични болести на човечките органи, меѓу кои и бубрезите. Тимот од научници...