Ознака: Академија за судии и јавни обвинители
Македонија 23.05.24 | 13:10

Антикорупциска бара одговорност од Наташа Габер-Дамјановска

Државната комисија за спречување на корупцијата покрена иницијатива до сите надлежни органи за утврдување одговорност на директорката, претседателот и членовите...

Македонија 05.05.24 | 18:25

ДКСК ќе бара одговорност за случајот со Академијата на судии и обвинители

Одлуката на Управниот суд потврдена со одлуката на Вишиот управен суд, која се однесува на јавниот оглас на Академијата за суди и јавни обвинители за вработување на...

Македонија 30.04.24 | 08:38

Добра вест за сите квалитетни правници: Управен суд ја отфрли жалбата на Академијата за судии и јавни обвинители

Уште еден пораз за најслабиот двоец во ресорот правда, министерот Лога и заменичката Мадиќ, за омилената директорка на СДСМ Габер Дамјановска и Џелал Бајрами, извршителот...

Македонија 13.04.24 | 11:08

Проф. Силјановска Давкова на суд во одбрана на законот

И на Управен суд проф. Гордана Силјановска Давкова ќе го брани ставот дека Академијата за судии го прекршува Изборниот законик со тоа што во моментов води постапка за...

Македонија 12.04.24 | 16:25

Академијата за судии и јавни обвинители поднесе тужба пред Управен суд по одлуката на ДКСК

Академијата за судии и јавни обвинители поднесе тужба пред Управен суд по одлуката на Државната комисија за спречување на корупцијата дека Академијата со конкурсот...

Македонија 01.04.24 | 12:37

Академија за судии и јавни обвинители го крши изборниот законик со вработувања среде избори

Верувале или не денеска во ЈО, спротивно на закон, среде избори, се врши процес на вработување, прием на 130 нови судии и обвинители, се врши писмен приемен испит за Академијата...

Македонија 21.03.24 | 14:12

Власта, спротивно на закон ја продолжува постапката за вработување, која во изборен период мора да е во мирување

ВМРО-ДПМНЕ поднесе приговор до Државната комисија за спречување на корупција заради прекршување на Изборниот законик од страна на Академијата за судии и јавни обвинители,...

Македонија 08.01.24 | 09:39

АСЈО ќе мора незаконски да спроведе испит за прием на судии и обвинители оти на Владата ѝ се брза да протне уште ститина свои

На 22 јануари се полага главниот квалификациски тест за 130 слушатели во Академијата за судии и јавни обвинители (АСЈО). Но, за да може оние од списоците на ДУИ&СДСМ да...

Македонија 20.02.23 | 22:10

Синовите на Јосифоска и Џафери, сопругите на Муцунски и Абази, ќерката на Смаќоска, снаата на Цветанка Иванова се новите лица на македонското правосудство

Денеска Комисијата за завршен испит ја одржа седница на која усвои ги Ранг листата со конечни резултати од полагањето на завршниот испит во Академијата за судии и јавни...

Македонија 07.12.22 | 16:27

Изборот на директор на Академијата за судии и јавни обвинители одложен, по пошта пристигнала уште една пријава

Точката за избор на директор на Академијата за судии и јавни обвинители, Управниот одбор ја тргна од дневен ред на денешната седница, поради пристигната уште пријава...

Македонија 26.11.22 | 08:34

Бунт во Судскиот совет откако претседателката сакала без дебата да се гласа готов список за Академијата за судии и обвинители

Тројцата новоизбрани членови на Судскиот совет, судиите Мирјана Радевска Стефкова, Зоран Герасимовски и Ивица Николовски, на кои им се придружиле и останатите членови...

Македонија 12.11.22 | 10:00

Абази ќе побара повлекување на предлогот за негово назначување во УО на Академијата за судии и јавни обвинители

Јавниот обвинител Ислам Абази ќе достави барање до Советот на јавните обвинители да го повлече предлогот за негово назначување во Управниот одбор на Академијата за...

Македонија 11.11.22 | 17:15

Не сум зборел со неа каде сака да се вработи, вели Абази за сопругата која самиот ќе ја оценува во Академијата за судии и обвинители

За само пет дена откако победи на изборите за шеф на Организиран криминал, Ислам Абази доби нова функција, пренесува „Алфа“. Сега стана член на управниот одбор на Академијата,...

Македонија 04.04.22 | 15:42

Црвенковска: Судскиот совет бара 150 слушатели за судии во десеттата генерација на Академијата

Десеттата генерација на судии во Академијата за судии и јавни обвинители (АСЈО), треба за брои 150 слушатели. Ова е официјалното барање кое Судскиот совет на Република...