Без разлика дали се подготвени како пире, печени или пржени, компирите се омилен дел од оброкот. Но, што се случува со вашето тело ако ги јадете секој ден?

Начинот на подготовка и големината на порцијата се клучни за да се искористат придобивките додека се избегнуваат потенцијалните негативни страни како што се зголемување на телесната тежина или скокови на шеќер во крвта. Вклучувањето на компирот како дел од урамнотежена исхрана, заедно со разновиден друг зеленчук, може да помогне во одржувањето на целокупното здравје и благосостојба.

ЗГОЛЕМЕН ВНЕС НА ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ
Компирите се богати со есенцијални витамини и минерали. Секојдневниот внес може значително да придонесе за внесување на следните хранливи материи. За почеток, постои витамин Ц, кој го поддржува имунолошкиот систем и има посебен ефект врз здравјето на кожата. Следно, калиумот, кој помага во регулирањето на крвниот притисок и балансот на течности во телото. Да не заборавиме на витаминот Б6, особено важен за метаболизмот и здравјето на мозокот. Со јадењето компири, го зголемувате и внесот на влакна, кои го подобруваат здравјето на дигестивниот систем и помагаат во одржување на здрава тежина.

РЕГУЛИРАЊЕ НА НИВОТО НА ШЕЌЕРОТ ВО КРВТА
И покрај високата содржина на јаглени хидрати, компирот може да има место во урамнотежена исхрана. Има умерен гликемиски индекс (ГИ), што значи дека може да предизвика побавно зголемување на шеќерот во крвта во споредба со храната со висок ГИ. Сепак, контролата на порциите е клучна. Јадењето компири со извор на протеини или масти може да помогне во умерени скокови на шеќерот во крвта. За оние со отпорност на инсулин или дијабетес, важно е да се следи внесот на компири и да се изберат методи за готвење кои го намалуваат нивниот ГИ, како што се варењето или динстањето.

АНТИОКСИДАТИВНИ ПРИДОБИВКИ
Компирите содржат антиоксиданси како што се флавоноиди, каротеноиди и фенолни киселини. Овие соединенија помагаат во неутрализирање на штетните слободни радикали во телото, намалувајќи го оксидативниот стрес и намалувајќи го ризикот од хронични болести. Виолетовите и црвените компири се особено богати со антиоксиданси во споредба со белиот компир. Редовното консумирање може да помогне да се намали ризикот од срцеви заболувања, одредени видови на рак и други хронични состојби.

ГО НАМАЛУВА СТРЕСОТ И ДЕПРЕСИЈАТА
Компирот може да ја подобри состојбата на кожата, да ја намали депресијата и стресот. За разлика од другите популарни оброци со јаглени хидрати, варениот компир ќе ве одржува сити подолго време. Компирите се богат извор на витамин Б6, кој помага во производството на серотонин и допамин, клучни невротрансмитери за регулирање на расположението. Редовното консумирање компири може да го намали нивото на кортизол, хормонот на стресот. Калиумот во компирот го поддржува здравјето на нервниот систем и може да помогне да се намалат симптомите на депресија. Сложените јаглехидрати од компирот обезбедуваат стабилна енергија и спречуваат промени во расположението. Компирите се богати и со антиоксиданси, кои го штитат мозокот од оксидативен стрес.



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.