Постои зеленчук кој веќе неколку години се користи за лекување на разни болести бидејќи неговите својства се многу ефикасни, особено за проблеми со тироидната жлезда, затегнување на кожата и борба против болести на дигестивниот систем.
Еве што ќе се случи ако ја вклучите ротквицата во вашата исхрана!
Оваа храна е способна значително да го подобри вашето здравје. Може да ги обнови ткивата на кожата, да го забрза варењето на храната, да ги елиминира токсините од телото и да се бори против стомачни проблеми.
Ротквицата е добра и за црниот дроб бидејќи му помага добро да функционира. Ги раствора и камењата во жолчката. Од друга страна, има идеални својства за борба против воспаление во носната област, со што се елиминира воспалението на синусите.
Има јастиви корени и богат е со витамин Ц, како и бројни антиоксиданси и важни хранливи материи кои можат исклучително добро да делуваат на организмот.
Тој е одличен лаксатив кој ќе ви помогне да избегнете запек и да ја регулирате цревната флора. Исто така, ќе ви помогне да ги растворите камењата во бубрезите и да го детоксицирате целото тело.
Влакната што ги содржи овој зеленчук се идеални за апсорпција на холестерол и заситени масти кои можат да се најдат во преработената храна. Кога се комбинира со висока содржина на јод, ќе помогне во регулирањето на функцијата на тироидната жлезда.
Ова е најдобриот начин да го консумирате за да ги добиете сите негови добри својства:
Компоненти:
-
- 4 ротквици,
- 1 парче ѓумбир,
- 4 лажици мед,
- сок од 4 лимони,
- половина чаша вода.
Подготовка и начин на консумирање:
Сите состојки измешајте ги во блендер. Кога ќе се формира густа смеса, истурете ја во тегла и цврсто затворете ја теглата. Земете една лажица од оваа смеса 3-4 пати на ден во текот на три недели и пијте по два литра вода дневно за целосно да ги апсорбирате добрите својства на ротквицата.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.