Постои зеленчук кој веќе неколку години се користи за лекување на разни болести бидејќи неговите својства се многу ефикасни, особено за проблеми со тироидната жлезда, затегнување на кожата и борба против болести на дигестивниот систем.

Оваа храна е способна значително да го подобри вашето здравје. Може да ги обнови ткивата на кожата, да го забрза варењето на храната, да ги елиминира токсините од телото и да се бори против стомачни проблеми.

Ротквицата е добра и за црниот дроб бидејќи му помага добро да функционира. Ги раствора и камењата во жолчката. Од друга страна, има идеални својства за борба против воспаление во носната област, со што се елиминира воспалението на синусите.

Има јастиви корени и богат е со витамин Ц, како и бројни антиоксиданси и важни хранливи материи кои можат исклучително добро да делуваат на организмот.

Тој е одличен лаксатив кој ќе ви помогне да избегнете запек и да ја регулирате цревната флора. Исто така, ќе ви помогне да ги растворите камењата во бубрезите и да го детоксицирате целото тело.

Влакната што ги содржи овој зеленчук се идеални за апсорпција на холестерол и заситени масти кои можат да се најдат во преработената храна. Кога се комбинира со висока содржина на јод, ќе помогне во регулирањето на функцијата на тироидната жлезда.

Ова е најдобриот начин да го консумирате за да ги добиете сите негови добри својства:

    • 4 ротквици,
    • 1 парче ѓумбир,
    • 4 лажици мед,
    • сок од 4 лимони,
    • половина чаша вода.

Сите состојки измешајте ги во блендер. Кога ќе се формира густа смеса, истурете ја во тегла и цврсто затворете ја теглата. Земете една лажица од оваа смеса 3-4 пати на ден во текот на три недели и пијте по два литра вода дневно за целосно да ги апсорбирате добрите својства на ротквицата.



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.