Мандарините содржат хранливи материи кои помагаат раните да зараснат побрзо и нè прават поотпорни на настинки, но има и некои изненадувачки придобивки за срцето и контролата на тежината.
Мандарините не се само меѓу највкусните цитрусни овошја, туку содржат и многу хранливи материи и витамини корисни за превенција и закрепнување од болести. Влијанието врз имунитетот и неговото подобрување е важно не само за настинки и отпорност на вируси, туку и за спречување на развој на сериозни болести.
Кои хранливи материи ги содржат мандарините?
Мандарина со средна големина (88 грама) ги содржи и следниве хранливи материи:
– јаглехидрати (11,7 г)
– вкупни шеќери (9,33 г)
– калциум (32,6 мг)
– фолна киселина (14,1 мцг)
– бета каротен (136 мцг)
– голема количина на влакна
Мандарините содржат и бројни други активни соединенија кои можат да бидат корисни за нашето здравје доколку ги консумираме секојдневно во умерени количини, првенствено витамин Ц, Е и Б12.
Витамин Ц во мандарините: количина и придобивки
Цитрусните овошја се одличен извор на витамин Ц. Мандарината со средна големина обезбедува 31 отсто од дневната потреба на возрасна жена за витамин Ц и 27 отсто од потребата на мажот. Бидејќи термичката обработка го уништува витаминот Ц, најдобриот начин да ги искористите максималните придобивки од хранливите витамини од мандарините е да ги јадете сирови.
Некои категории на луѓе може да бидат изложени на поголем ризик од недостаток на витамин Ц (пушачи, луѓе со мала апсорпција…). Пациентите со чувствителни црева треба да го проверат ефектот на цитрусот врз нивната цревна флора и да се консултираат со лекар пред секојдневно консумирање.
Мандарините и другите агруми имаат широк спектар на ефекти. Повеќекратните студии потврдија дека фитохемикалиите и активните соединенија во цитрусот ги имаат следните корисни здравствени својства:
– антиоксиданси
– антиинфламаторни
– антиканцерогени
– невропротективни
– кардиоваскуларна заштита
Во истата студија, научниците забележаа широка употреба во некои земји (Азија, вклучувајќи ги Кина, Јапонија и Кореја) за следните состојби:
– варење
– кашлица
– воспалителни состојби на кожата
– болка во мускулите
– висок крвен притисок
Ова се најзначајните здравствени придобивки поради кои треба да консумирате мандарини:
1. Мандарините нудат богатство од антиоксиданси
Покрај значителното ниво на витамин Ц во обезбедувањето на дневната количина на овој витамин, тие содржат и антиоксиданси како бета-каротен, лутеин и зеаксантин. Споменатите каротеноиди помагаат за здравјето на очите и кожата.
2. Поддржете го растот на косата поради витаминот Б
Мандарините се богати и со витамини Е и Б, кои се од витално значење за цврстината и отпорноста на косата. Ако на маската или регенераторот за коса додадеме малку исцеден сок од мандарина, ќе го подобриме нејзиниот сјај и издржливост.
3. Помагаат при слабеење и контрола на тежината
Ова овошје е полно со влакна, кои ни овозможуваат подолго да се чувствуваме сити и влијае на функционалноста на дигестивниот систем. И двете придонесуваат за одржување и подобра контрола на телесната тежина. Мандарините се исто така добра идеја поради нивната висока содржина на вода.
4. Здрави коски
Магнезиумот, калциумот и фосфорот кои се наоѓаат во мандарини придонесуваат за здравјето на коските, косата и ноктите. Ова е особено важно за жените во менопауза и со остеопороза.
5. Подобра контрола на крвниот притисок
Редовното консумирање мандарини во умерени количини може да помогне во контролата на крвниот притисок. Влакната, калиумот и антиоксидансите во овошјето го одржуваат непречениот проток на крв и помагаат во нормализирање на крвниот притисок.
6. Мандарини и добар холестерол
Пектинот, кој го содржат мандарините, спречува лошиот холестерол да се апсорбира во цревата и да се задржи таму. На овој начин, предност добива добриот холестерол што го добиваме од храната.
7. Стабилност на имунолошкиот систем и превенција од опасни болести
Мандарините содржат хранливи материи кои помагаат во заздравувањето на раните и спречуваат настинки, но и го поддржуваат нервниот систем и грчењето на мускулите. Има сѐ повеќе и повеќе студии кои го испитуваат влијанието на агрумите и мандарините врз превенцијата од малигни заболувања. Резултатите се охрабрувачки бидејќи супстанциите како лимонен покажуваат одредени својства во спречувањето на развојот на рак на црниот дроб или дојката.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.