Откријте ги изненадувачките здравствени придобивки од семките од тиква и зошто треба да ги јадете наместо сите други „грицки“. Тие се одлични за физичкото и менталното здравје!
Семките од тиква се користат за медицински цели илјадници години. Тие се богат извор на магнезиум, калциум, калиум, железо, цинк и витамин К. Тие се одличен избор за грицкање бидејќи се богати со омега 3 масни киселини, кои му се потребни на телото за одржување на здравјето на срцето и регулирање на крвниот притисок.
Против рак
Истражувањето спроведено од шпански научници покажало дека семките од тиква содржат соединенија кои успешно се борат со клетките на ракот. Друго истражување, овој пат на германски научници, потврдило дека жените кои поминале низ менопауза и секојдневно јадат семки од тиква имаат 23% помал ризик од рак на дојка. Семките од сончоглед се покажале подеднакво ефикасни.
Добро за здравјето на простатата
Маслото од семки од тиква се користи за лекување на зголемена простата (хиперплазија). Ова масло содржи фитохемикалии и антиоксиданси кои го намалуваат нивото на слободните радикали во телото и го спречуваат создавањето на канцерогени клетки.
Ги ублажуваат симптомите на менопауза
Ако барате природен начин да го подобрите вашето расположение или да ги олесните симптомите на менопаузата, семките од тиква се одличен избор. Ги регулираат топли бранови, главоболки, ја намалуваат болката во зглобовите и ја намалуваат зачестеноста на наглите промени на расположението. Научниците докажаа дека семките од тиква го зголемуваат нивото на добриот (HDL) холестерол и го регулираат крвниот притисок.
Го намалуваат холестеролот
Истражувањата покажаа дека семките од тиква можат да го намалат лошиот холестерол за 13 отсто, а вкупниот холестерол за 10 отсто. Исто така, ќе го намали ризикот од згрутчување на крвта, кардиоваскуларни болести, мозочен удар и срцев удар.
Штитат од дијабетес
Семките од тиква се богати со здрави незаситени масни киселини. Утврдено е дека тие се ефикасни за регулирање на нивото на шеќер во крвта и за зголемување на чувствителноста на телото на инсулин. Бројни експерти ги препорачуваат семките од тиква како секојдневна храна за дијабетичарите.
Добри за слабеење
Тие се богат извор на влакна и протеини, супстанции кои се клучни за слабеење. Само 30 грама семки од тиква има околу 5 грама протеини, што ќе ве одржува сити подолго време. Сепак, консумирајте ги умерено бидејќи една шолја семки содржи околу 285 калории.
Го подобруваат расположението
Одлични се за физичко и ментално здравје. Научниците открија дека семките од тиква покажуваат одлични резултати во намалувањето на симптомите на депресија. Тие се одлични за намалување на стресот и анксиозноста.
Го ублажуваат артритисот
Научниците откриле дека семките од тиква имаат антиинфламаторно дејство кое ги ублажува симптомите на артритис. Ако страдате од артритис, јадете околу 30 грама семки од тиква секој ден за да ги олесните симптомите на артритис.
Ја спречуваат појавата на остеопороза
Луѓето кои имаат недостаток на цинк треба да размислат за јадење семки од тиква. Тие се одличен извор на цинк, минерал кој е потребен за градење на коските. Само четвртина чаша семки од тиква содржи дури 17 проценти од препорачаната дневна вредност на цинк.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.