Ловоровиот лист е зачин во храната, главно резервиран за приготвување црвено месо и живина. Сепак, главната причина што во храната се додава ловоров листне е „јадењето да има и мирис и вкус“.
Ловоровиот лист ги претвора триглицеридите во монолипиди. За да го тестирате ова, исечете го пилешкото на половина и секоја половина варете ја посебно во тенџере. Во едното тавче ставете по еден ловоров лист, а другиот оставете го без ловоровиот лист и по варењето запишете ја количината на маснотии во двете тави.
Ако имате ловоров лист, нема потреба да одите во аптека, бидејќи неодамнешните научни истражувања покажаа дека ловоровите листови имаат многу придобивки. Тоа помага да се ослободите од многу здравствени проблеми и опасни болести.
Ловоровиот лист лекува варење, ловоровиот лист помага да се ослободите од надуеност, металоиди, киселина и запек. Покрај тоа што го намалува нивото на шеќер во крвта, тој е и антиоксиданс. Му овозможува на телото да произведува инсулин со тоа што ќе го додаде во храната или ќе го пие како чај еден месец. Го елиминира штетниот холестерол и го ослободува телото од триглицериди. Многу корисен за лекување на настинка, грип и силна кашлица, бидејќи е богат извор на витамин Ц.
Можете да се инхалирате на чај од ловоров лист за да се ослободите од кашлица. Ловоровиот лист штити од срцев и мозочен удар, бидејќи содржи соединенија кои го штитат срцето и крвните садови. Тој е богат со киселини како што се кофеинска киселина, кверцетин, еигенол и партенолид, кои се супстанции кои го спречуваат формирањето на канцерогени клетки во телото. Ја елиминира несоницата и стресот ако се зема пред спиење и помага за релаксација и мирен сон.
Ловоровите листови најмногу ги употребувале Грците и Римјаните кои покрај што ги употребувале како зачин, тие исто така овие листови ги користеле и за терапија на многу болести. За нив лаворовите листови биле симбол на мудрост и мир па затоа и многу често ги имале во своите домови одгледувани во големи саксии.
Свежо собраните лаворови листови се многу моќни и силни антиоксиданси кои го подобруваат имунитетот, ги чуваат очите и кожата благодарение на големиот процент на витамините Ц и А. Покрај витамини овој зачин е богат и со минерали како бакар, калиум, калциум, манган, железо, селен, цинк и магнезиум.
Време е да се запознаеме малку повеќе со лаворовите листови и да дознаеме за што и какви болести може да помогнат.
Лаворовите листови го подобруваат имунитетот, го зголемуваат апетитот, го подобруваат варењето, спречуваат настанување гасови во цревата, се користат при лечење на хроничен бронхитис и прелада. Ги намалуваат и комплетно ги отстрануваат реуматските болки, намалуваат воспаленија, одлични се за намалување на силни болки, отстрануваат габични инфекции, го чистат лимфниот систем, помагаат при лекување на проширени вени, имаат антивирусно, антисептично и анелгетско дејство.
Покрај употребата на лаворовите листови за подобрување на здравјето тие исто така се употребуваат и во козметиката за лекување на кожни болести, за отстранување на првут од косата како и за третирање на мрсна и проблематична кожа.
Во продолжение ви пренесуваме неколку моќни и делотворни рецепти од лаворови листови кои се надевам дека ќе помогнат за успешно лекување на некои болести и воспаленија.
Лаворов лист за побрз раст на косата
Во 2,5 дл. не многу јак шампон се ставаат 80 капки етерично масло од мандарина и 20 капки етерично масло од лавор. Шампонот убаво се меша и се користи за секојдневна употреба.
Лаворовите листови се одличен борец против гихт
5 ситно сечкани листови се прелеваат со 5 дл. зовриена вода, се варат 5 минути на тивок оган, се тргаат од огнот и се оставаат во поклопен сад до утрото. Сокот се цеди и се пие на секој час по 1 супена лажица. Лекот секогаш се подготвува на вечер и се пие следниот ден. Се пие само 3 дена и после се прави пауза од 6 месеци бидејќи е доста јако средство кое во потполност може да ги отстрани штетните кристали од зглобовите. Додека се пие не смее да се јаде месо и да се пие алкохол и луѓе кои страдаат од чир на желудникот не смеат да го консумираат.
Чај од лаворов лист против грип и бронхитис
3 ситни исечкани лаворови листови се ставаат во 2,5 дл. вода и се варат 10 минути. Се тргаат од оган и се оставаат да поседат уште 10 минути во поклопен сад. Потоа чајот се цеди, му се додава една лажица цеден сок од лимон и две лажици мед. Чајот се меша и се пие 2 до 3 пати во текот на денот.
Лек против реума
Во аван убаво се гмечат 20 свежи зрели бобинки од лавор и потоа се варат во 1 литар зовриена вода. Сокот се цеди преку платнена крпа и се остава да се олади. Откако убаво ќе се излади од површината со лажица се собира насобраната маснотија која ќе ја испуштат бобинките во текот на варењето и таа се меша со една лажица свинска несолена маст. Смесата добро се меша, се чува во стаклен сад и се употребува како маст која се покажа дека е многу ефикасна против реума.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.