Кога есенските денови стануваат пократки, а времето поладно, нема ништо подобро од топол и кадифен потаж од домати. Овој рецепт е совршен за сите љубители на домати и за оние кои сакаат едноставно, но богато јадење. Потажот од домати не само што е лесен за подготовка, туку е и исклучително здрав, полн со витамини и хранливи материи кои ќе го зајакнат вашиот имунитет во постудените месеци. Па, доколку сте во потрага по оброк кој ќе ви ги задоволи вкусовите и ќе ве стопли одвнатре, овој рецепт е вистинскиот избор!

Зошто токму потаж од домати?

Доматинот е есенски херој во кујната – полн со антиоксиданси, витамин Ц и ликопен, кој помага во заштита на кожата, борба против воспаленија и одржување на здравјето на срцето. Освен тоа, потажот е одличен за сите оние кои сакаат лесна, но хранлива вечера или ручек, бидејќи доматите се нискокалорични, а богати со влакна.

Состојки за највкусниот потаж од домати:

За да го направите овој магичен есенски специјалитет, потребни ви се следните состојки:

• 1 кг свежи домати (може и конзервирани, но свежите даваат пополн вкус)
• 1 кромид (ситно сечкан)
• 2 чешниња лук (ситно исечкани)
• 1 морков (ситно исечкан)
• 1 компир (ситно исечкан)
• 500 мл зеленчукова супа (или вода)
• 1 лажица маслиново масло
• Свеж босилек (за украсување)
• Сол и бибер по вкус
• Прстофат шеќер (за балансирање на киселоста на доматите)

Подготовка:

1. Подготовка на доматите: Доколку користите свежи домати, најпрво потопете ги во топла вода за да ја отстраните кожата. Потоа исечкајте ги на поголеми парчиња.
2. Сотење на зеленчукот: Во големо тенџере, загрејте ја лажицата маслиново масло. Додајте го кромидот и лукот, и пропржете ги додека не станат транспарентни и миризливи. Потоа додајте го морковот и компирот, и продолжете да ги пржите уште неколку минути.
3. Готвење на доматите: Додајте ги доматите и добро промешајте. Додајте ја зеленчуковата супа (или водата) и оставете ја смесата да зоврие. Намалете ја температурата и оставете да се крчка на тивок оган околу 20-30 минути, додека сите состојки не омекнат.
4. Блендирање на потажот: Кога зеленчукот ќе омекне, со помош на блендер или рачен миксер, изблендирајте ја смесата додека не добиете кадифена текстура. Доколку сакате погуста супа, додајте помалку течност. Ако пак преферирате потенок потаж, може да додадете уште малку супа.
5. Завршни допири: Зачинете со сол и бибер по вкус. Доколку доматите ви се малку кисели, додајте прстофат шеќер за да ја балансирате киселоста. Оставете го потажот уште неколку минути на тивок оган за вкусовите убаво да се спојат.

Сервирање:

Потажот од домати најдобро се служи топол, со парче крцкав леб или домашни крутони. За дополнителен вкус, украсете го со свежо исечкан босилек или капка маслиново масло. Овој кремаст потаж е идеален за топла вечер пред телевизорот, но и како предјадење за поголема семејна вечера.

Совет плус:

За уште побогат вкус, можете да додадете малку свежо млеко или павлака при блендирањето, што ќе му даде уште поголема кадифеност и текстура на супата. Ако сакате веганска верзија, заменете го млекото со овесно или бадемово млеко.



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.