Кога зборуваме за десерти, чоколадната торта секогаш се наоѓа на врвот на листата на омилени деликатеси. Со својата богата и кремаста текстура, чоколадната торта не само што е задоволство за вашиот вкус, туку и совршен начин да ја прославите секоја прилика – од роденденски забави до семејни собири. Овој рецепт е лесен за следење и не бара специјални вештини. Подгответе се да ја воодушевите вашата фамилија и пријатели со оваа неодолива чоколадна торта која ќе го разбуди вашиот слаткарски дух!
Состојки
За тестото:
• 200 г темно чоколадо
• 150 г путер
• 200 г шеќер
• 4 јајца
• 100 г брашно
• 1/2 ч.л. прашок за печиво
• Прстофат сол
За кремот:
• 250 мл слатка павлака
• 200 г чоколадо (темно или млечно, по избор)
• 2 лажици шеќер во прав
• 1 ч.л. екстракт од ванила
За декорација:
• Рендано чоколадо
• Овошје по избор (на пример, малини или боровници)
Подготовка
1. Загрејте ја рерната на 180°C. Подгответе круг од 20 см со хартија за печење. Во чинија на парна купка, стопете го темното чоколадо и путерот, мешајќи ги додека не се соединат. Отстранете од оган и оставете да се излади.
2. Во голема чинија, измешајте ги шеќерот и јајцата. Мешајте со миксер додека не добиете светла и пенеста смеса. Потоа, додајте ја растопената чоколадна смеса и нежно измешајте.
3. Просејте го брашното, прашокот за печиво и солта, и внимателно измешајте со чоколадната смеса. Прелите ја смесата во подготвениот округ и израмнете ја површината.
4. Печете 25-30 минути или додека не се постави на средината. Оставете да се излади во калапот, а потоа префрлете ја на решетка за целосно да се излади.
5. Во меѓувреме, загрејте ја слатката павлака во мал сад на средна температура. Кога почне да се загрева, отстранете ја од оган и додајте го чоколадото. Оставете да стои 1-2 минути, а потоа измешајте додека не се растопи и не добиете кремаста текстура. Додајте шеќер во прав и ванила, па измешајте.
6. Кога тестото ќе се излади, пресекајте го по половина (ако сакате да направите две слоеви). Нанесете половина од кремот на првиот слој, ставете го вториот слој од бисквит и прелите остатокот од кремот на врвот. Израмнете ја површината со шпатула.
7. Декорација: Оставете ја тортата во фрижидер најмалку 2 часа (или најдобро преку ноќ) за да се стегне. Пред сервирање, декорирајте ја со рендосано чоколадо и свежо овошје.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.