Доколку подготвувате празнична трпеза или имате гости, тогаш можете да направите свинско месо од рерна.
Свинското месо добро измијте го и исушете го со хартиени крпи. Добро истријте ја солта, на месото направете процепи за солта подобро да навлезе. Ставете на решетка на плех за печење.
Ставете го месото на скара, а во тавата истурете голема чаша вода.
Се пече на 190 степени. На секои 30 минути свинското месо премачкајте го со четка со исцедениот дел во тавите.
Свртете повремено. Потребни се најмалку 3 часа за печење, во зависност од рерната.
Кон крајот на половина час можете да истурете шолја пиво. Подигнете ја тавата поблиску до врвот и зголемете ја температурата на 210 – 220 степени за кората да стане крцкава.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.