Кога ќе ги почувствувате првите есенски ветришта и ќе забележите како природата ги менува боите, знаете дека е време за највкусните есенски деликатеси. Еден од најомилените десерти во овој период е питата од тиква – кремаст, богат и миризлив вкус кој ги буди сите сетила. Тиквата не само што е симбол на есента, туку и одличен извор на хранливи материи, кои ќе ве стоплат и ќе ве нахранат со љубов во секоја залак.
Дали сте подготвени да подготвите највкусната пита од тиква која ќе стане традиција во вашето семејство? Еве еден рецепт кој не само што е лесен за подготовка, туку ќе ве освои со својата совршена комбинација на вкусови и ароми.
Состојки кои ќе ви бидат потребни:
За тестото:
250 г брашно
125 г ладен путер, исечкан на коцки
1 лажица шеќер
Прстофат сол
2-3 лажици ладна вода
За филот:
500 г свежо пире од тиква (печена или варена тиква)
200 мл слатка павлака
2 јајца
150 г кафеав шеќер
1 лажичка цимет
1/2 лажичка ѓумбир во прав
1/4 лажичка морско оревче
Прстофат сол
1 лажичка екстракт од ванила
Подготовка на тестото:
Во голем сад, измешајте го брашното, шеќерот и солта.
Додадете го ладниот путер и замесете го тестото додека не добиете ронлива смеса.
Полека додавајте вода, лажица по лажица, додека не добиете компактно тесто.
Завиткајте го тестото во фолија и оставете го да одмори во фрижидер околу 30 минути.
Подготовка на филот:
Загрејте ја рерната на 180°C.
Во голем сад, измешајте го пирето од тиква со јајцата, шеќерот и зачини. Додадете ја слатката павлака и ванилата и матете додека не се добие кремаста смеса.
Извадете го тестото од фрижидерот, развлечете го и поставете го во округла тава за пита.
Пробијте го дното на тестото со виљушка на неколку места за да не нарасне при печењето.
Составување на питата:
Истурете ја смесата со тиква врз тестото и рамномерно распоредете ја.
Печете ја питата околу 45-50 минути или додека не се стврдне средината. За да бидете сигурни, пробајте ја питата со стапче – ако излезе чисто, питата е готова.
Оставете ја питата да се излади на собна температура.
Совети за совршена пита од тиква:
Тиква: За најдобар вкус, користете свежо пире од тиква наместо конзервирано. Најлесен начин да добиете пире е да ја испечете тиквата на 180°C околу 30-40 минути, а потоа да ја изблендирате.
Зачини: Не се плашете да експериментирате со количините на зачини. Ако обожавате интензивни ароми, слободно додајте уште малку цимет или морско оревче.
Тестото: Важно е да го замесите тестото со ладен путер и да не го месите премногу долго, за да остане крцкаво и ронливо.
Како да ја послужите?
Питата од тиква најдобро се служи со шлаг или топка сладолед од ванила. За дополнителна арома, посипете малку цимет врз шлагот или сладоледот и уживајте во совршениот баланс на вкусови. Овој десерт е идеален за семејни собири, но и за моментите кога сакате да се наградите со нешто вкусно и здраво.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.