Тробојната обланда е торта која при сечењето изгледа убаво, а вкусот на сите им се допаѓа.

Компоненти:

  • 4 помали наполитанки
  • 1-во полнење:
  • 200 гр суви смокви
  • 100 гр суво грозје
  • Сок од 1 портокал
  • 50 гр шеќер во прав

2 пополнење:

  • 200 гр мелени ореви
  • 100 мл врело млеко
  • 100 гр шеќер во прав
  • 1 лажица рум

Трето полнење:

  • 4 жолчки
  • 100 гр шеќер во прав
  • Сок од 1/2 лимон
  • 150 гр маргарин

Замрзнување:

  • 100 гр чоколадо за готвење
  • 3 лажици масло

Подготовка:

Прв фил: ситно исечкајте ги смоквите, додадете суво грозје, сок од портокал и шеќер и убаво измешајте.

Втор фил: измешајте врело млеко со јаткасти плодови, шеќер и рум.

3. фил: жолчките се матат на пареа со шеќер додека не се добие густа смеса, кога ќе се олади се додаваат сокот од лимон и маргаринот и се матат со миксер.

Редење: Обланда (наполнете ја страната со мали коцки), 1-ви фил, нафора, 2-ри фил, нафора, 3-ти фил, нафора.

Глазура: растопете ја чоколадата со масло и прелијте ја нафората кога ќе се стегне.

Кога нафората и глазурата ќе се стврднат, исечете ги на парчиња.



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.