Тробојната обланда е торта која при сечењето изгледа убаво, а вкусот на сите им се допаѓа.
Компоненти:
- 4 помали наполитанки
- 1-во полнење:
- 200 гр суви смокви
- 100 гр суво грозје
- Сок од 1 портокал
- 50 гр шеќер во прав
2 пополнење:
- 200 гр мелени ореви
- 100 мл врело млеко
- 100 гр шеќер во прав
- 1 лажица рум
Трето полнење:
- 4 жолчки
- 100 гр шеќер во прав
- Сок од 1/2 лимон
- 150 гр маргарин
Замрзнување:
- 100 гр чоколадо за готвење
- 3 лажици масло
Подготовка:
Прв фил: ситно исечкајте ги смоквите, додадете суво грозје, сок од портокал и шеќер и убаво измешајте.
Втор фил: измешајте врело млеко со јаткасти плодови, шеќер и рум.
3. фил: жолчките се матат на пареа со шеќер додека не се добие густа смеса, кога ќе се олади се додаваат сокот од лимон и маргаринот и се матат со миксер.
Редење: Обланда (наполнете ја страната со мали коцки), 1-ви фил, нафора, 2-ри фил, нафора, 3-ти фил, нафора.
Глазура: растопете ја чоколадата со масло и прелијте ја нафората кога ќе се стегне.
Кога нафората и глазурата ќе се стврднат, исечете ги на парчиња.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.