Норвешките крофнички се приготвуваат неверојатно лесно, па нема да морате да поминувате со часови во кујна. Може да ги комбинирате со солени додатоци, како печеница, сирење, ајвар, но и како слатка варијанта со џем или чоколаден крем.
Состојки:
2,5 дл брашно
6 дл млеко
половина лажиче сол
3 јајца
6 лажици путер
Приготвување:
Во брашното додајте сол, потоа половина количина од млекото и матете додека добиете мазна смеса. Во друг сад, измешајте го преостанатото млеко, јајцата и 3 лажици путер, па сипете ги во претходно добиената смеса.
Оставете го тестото да нараснува половина час.
Пржете ги крофничките во преостанатиот путер, а можете да ги правите и големи и мали. Од оваа количина на тесто се добиваат дваесетина. Смесата можете и да ја замрзнете 7 дена.
Извор: Убавина и здравје
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.