Со својот богат вкус и кремаста текстура, ова задоволство е омилено кај децата и кај возрасните. Подготвувањето на овој сладолед дома ви овозможува да ги контролирате состојките, обезбедувајќи посвежо и поздраво искуство. Еве чекор-по-чекор водич за тоа како да направите свој божествен сладолед од чоколадо!

2 чаши слатка павлака

1 чаша полномасно млеко

3/4 чаша гранулиран шеќер

1/2 чаша какао во прав

4 жолчки

1 лажичка екстракт од ванила

1/4 лажичка сол

Подготовка:
Во длабоко тенџере изматете ги какаото во прав, шеќерот, солта и млекото на средна температура додека смесата не се изедначи и не почне да врие. Во посебен сад изматете ги жолчките. Постепено истурете околу 1/2 чаша од топлата смеса со какао во прав во жолчките, постојано матејќи.

Истурете ја смесата со изматените јајца во тенџерето со преостанатата смеса од какао во прав. Гответе на средна топлина, постојано мешајќи со дрвена лажица, додека смесата малку да се згусне, околу 5-7 минути. Не дозволувајте да зоврие.

Процедете го кремот во чист сад а потоа додадете ја слатката павлака и екстрактот од ванила. Покријте ја смесата со пластична фолија, ставете ја во фрижидер најмалку 4 часа или преку ноќ додека целосно не се излади.

Откако ќе се излади, истурете го кремот во машината за сладолед и изматете го, обично околу 20-25 минути, или додека смесата не ја достигне конзистентноста на мек сладолед за сервирање. Изматениот сладолед префрлете го во херметички сад. Ставете хартија или пластична фолија директно врз сладоледот за да спречите формирање на кристали од мраз. Замрзнете најмалку 4 часа или преку ноќ додека не се стегне.



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.