Емпанада е вкусно традиционално јадење од аргентинската кујна кое се состои од тесто исполнето со месо, риба, зеленчук или сирење. Емпанадата потекнува од Шпанија, но денес се смета за традиционално јадење во многу земји од Латинска Америка, вклучувајќи ја и Аргентина. Ова јадење полека ја освои и Европа.

Ова популарно јадење има многу различни варијации на рецепти, во зависност од регионот каде што се подготвува. Во некои региони на Аргентина, емпанадите се подготвуваат со додавање на маслинки, јајца или суво грозје. Тестото обично се обликува во полукруг или триаголник и потоа се пече во рерна или се пржи во тава.

Емпанадите се популарна храна на различни настани во Аргентина, како роденденски забави, свадби и други семејни настани.



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.