Популарните салати Оливие и Шуба, кои традиционално се готват за време на новогодишните прослави во многу поранешни советски земји, треба да исчезнат од трпезите на Украинците, изјави градоначалникот на Днепар, Борис Филатов.

Да ви кажам искрено, не можам повеќе да ги јадам тие Оливие и Шуба салати бидејќи веќе е трет ден од новата година, напиша тој на Телеграм во понеделникот.

„Затоа, постои предлог. Ајде постепено да ги напуштиме тие советски навики, додаде Филатов.

Сепак, градоначалникот рече дека нема проблем со друго руско јадење Холодец или желено месо – велејќи дека ќе се „откаже душата“ за тоа, особено кога се служи со сенф.

Објавата, напишана на украински и очигледно наменета за шега, стана насловна страница во руските медиуми. Градоначалникот на четвртиот по големина град во Украина одговори на известувањето со порака на руски, нарекувајќи ги новинарите „глупави и без смисла за хумор“.

Понатаму, желеното месо што го јадеме е направено од православни бебиња“, додаде Филатов во друга очигледна шега.

Се верува дека оригиналната салата Оливие била измислена во 1860-тите од Лусиен Оливие, готвач во еден од најдобрите московски ресторани во тоа време, Ермитаж. Содржи тетреб, телешки јазик, каперси, кавијар и рак, заедно со други сезонски состојки.

Оригиналниот рецепт е променет и поедноставен со текот на годините, но салатата Оливие сега се состои од месо или колбаси, компири, кисела краставица, грашок, јајца и мајонез. Јадењето стана познато низ целиот свет и најчесто се нарекува руска салата.

Се верува дека салатата Шуба првпат била сервирана во 1919 година од трговец наречен Анастас Богомолов, кој поседувал синџир ресторани во Москва. Се состои од слоеви харинга, кромид, компири, моркови и цвекло, врзани заедно со мајонез. Се вели дека Богомолов сакал да создаде јадење за обединување на луѓето по болшевичката револуција, а Шуба бил акроним за „шовинизам, декаденција, бојкот и анатема“. Сепак, некои истражувачи ја отфрлаат оваа теорија и веруваат дека салатата има скандинавски корени.

Некои ресторани во Киев веќе ги отстранија руските јадења од новогодишните менија пред препораката на градоначалникот на Днепар, објавија медиумите.

Мораме да ја свртиме страницата. Она што се случува во нашата земја сега влијае на нашиот однос со светот и ние мора да бидеме модерни, изјави за АФП Татјана Митрофанова, која е сопственик на популарната ресторана „Chsing Two Hares“.

 



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.