Ознака: зелена енергија
Економија 11.12.23 | 18:06

Анализа на „Еуроњуз“: Дали Македонија ќе може да се откаже од јагленот?

Македонија има околу 280 сончеви денови во текот на годината, со што идејата за постепеното исфрлање на јагленот од употреба наликува на лесна задача, но како последица...

Свет 18.05.23 | 13:11

Со поморски кабел ќе пренесува 100% зелена енергија од Египет преку Грција до Европа

Copelouzos Group, преку своите филијали DAMCO ENERGY и ELICA MEDITERRANEAN INTERCONNECTION и Infinity Power, заедничко вложување помеѓу Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) и египетската Infinity, потпишаа Меморандум за...

Свет 27.10.22 | 15:13

Австралија ја изрече првата казна за компанија за измама дека ќе произведува „зелена енергија“

Австралискиот регулатор ја изрече првата казна за истакнување еколошки прифатливи инвестиции, заклучувајќи дека енергетската компанија Тлоу Енерџи ги доведува во...

Свет 26.01.22 | 11:02

Повеќе од една третина од потрошената струја во ЕУ доаѓа од обновливи извори

Обновливите извори на енергија учествувале со 37 отсто од бруто потрошувачката на електрична енергија во ЕУ во 2020 година, во споредба со 34 отсто една година порано. Според...