Ознака: Трајко Славевски
Економија 24.02.24 | 18:58

Славески: Со илјада денари сега купуваме три, наместо четири килограми пилешко, затоа СДСМ да не се фали со просечната плата од 40 илјади денари

Професорот и познат економист Трајко Славески од ВМРО-ДПМНЕ смета дека не е за фалење фактот што просечната плата достигнала 40.000 денари не значи ништо во поглед на фактот...

Скопје 22.02.24 | 18:58

Славески ѝ одговори на Арсовска за иницијативата за вонредна седница: Данела не знае што Советот може да одлучува

Претседателот на Советот на Град Скопје, Трајко Славески ѝ укажа на градоначалничката Данела Арсовска не е можно да се закаже вонредна седница во форматот кој таа го...

Македонија 28.01.24 | 18:44

Славевски: Али слави со виски, а госпоѓата Неџмије во песната бара утеха за невозвратената љубов во вискито и во виното

Денес слушнавме уште една песна од репертоарот на г-динот Али Ахмети, со чаша виски и чад од пура од новиот премиер. Убаво е да се пее (потпевнува). Кој пее, зло не мисли!,...

Скопје 10.11.22 | 22:01

Попов: Проблемот во Град Скопје не е во Славески, проблемот во однесувањето и односот на Арсовска со сите

Aко не зборувавме тој ден за микрофонот, таа ќе требаше да одговара на советнички прашања. Госпоѓата Јанчева имаше советнички прашања одговор не доби, втор требаше да...

Скопје 15.09.22 | 10:37

Славевски: Ако има прекршоци од Арсовска можеби ќе бараме интервенција од правосудните органи

Гледаме дека во континуитет овие неколку дена од понеделникот директорите објаснуваат, даваат аргументи вклучително и на некои медиуми преку соопштенија, преку статуси...

Економија 08.05.22 | 14:03

Славески: Инфлацијата не е увезена, владата не успева да се справи со кризата, цените на храната и понатаму растат, а стандардот на граѓаните не е заштитен

Не треба да се тврди од страна на владата дека ова е најтешката и најдлабоката криза со која што се соочила Република Македонија последните 30 години. Прво транзициската...

Економија 11.03.22 | 22:57

Славески: Владините антикризните мерки за граѓаните и стопанството не се добро осмислени

Професорот Трајко Славески и член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ смета дека пакетот економски мерките кои владата вчера ги презентираше за зачувување на животниот...

Економија 21.02.22 | 22:20

Славески: Платите ја губат трката со цените во Македонија, а инфлацијата е повисока од таа во еврозоната

Нашата инфлација од 1997 се досега била во рамките на таа од еврозоната. Но, првите знаци дека постојат нарушувања се веќе присутни. Последниот извештај на ММФ на анализата...

Економија 10.02.22 | 07:57

Славески: Според сегашното покачување на минималната, наставник треба да има плата од 44.000 денари

Никој не кажал дека против она законско редовно усогласување на платата и дополнителното. Јас јасно сум кажал дека треба да се промени формулата онака како што предлагаше...

Економија 09.02.22 | 21:17

Славевски: Да бидеме на чисто, никој не е против зголемување на платите

„Да бидеме начисто никој не е против зголемување на платите. А тоа што некој сака да манипулира и извртува тоа е нивна работа. Јас јасно сум кажал дека треба да се промени...

Економија 09.02.22 | 20:25

На вработените кои живеат во сиромаштија да им помогнеме со социјални мерки, а не да се прави ‘ршум на пазарот на трудот

Поранешниот минситер за финансии и сегашен претседател на Советот на Град Скопје професорот Трајко Славевски тврди дека зголемувањето на минималната плата можеше...