Ознака: суд за човекови права
Свет 08.04.21 | 14:27

Задолжителната вакцинација е легална и може да биде неопходна: Пресуда на Европскиот суд за човекови права

Европскиот суд за човекови права донесе одлука дека задолжителната вакцинација е легална и дека можеби ќе биде неопходна во демократските општества. Пресудата доаѓа...

Македонија 09.11.20 | 12:26

Судот во Стразбур пресуди: Македонија да им исплати по 7500 евра на двајца Роми малтретирани од алфите

Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) пресуди во корист на двајца тужители, Роми, застапувани од страна на Европскиот центар за права на Ромите (ЕЦПР), кои биле малтретирани...

Македонија 05.10.20 | 20:56

Професорот Калајџиев лани предупреди: Постапките на СЈО се спорни и ќе паднат во Стразбур

По објавата дека Европскиот суд за човекови права, во однос на предметите во кои група обвинети се судени по обвиненија на СЈО, донел одлука дека аболиција не може да...