Ознака: Про-За Балкан
Култура 22.05.19 | 12:26

Алек Попов ја прими наградата „Прозарт“: На Балканот не можеме да опстанеме без хумор и иронија

Тука, на Балканот, а и не само тука, не можеме да опстанеме без хумор и иронија. Шегата е тест на интелигенцијата на кој би требало да сме подложни секој ден. Бидејќи без...

Култура 21.05.19 | 14:16

Ерџан Кесал, сценаристот на „Беше еднаш во Анадолија“: Бев лекар и лично ја доживеав вечерта што е опишана во филмот

Големо внимание кај публиката предизвика средбата со писателот, актер и сценарист Ерџан Кесал и турскиот писател Тарик Туфан, што се одржа вчера во рамките на фестивалот...

Култура 21.05.19 | 11:58

Трибина на „Про-За Балкан“: Писателите, уметниците, интелектуалците треба да размислуваат политички, а не политикантски

Писателите, уметниците, интелектуалците треба да размислуваат политички, а не политикантски. Тоа е многу различно. Кога велам да се мисли политички, мислам дека треба...

Култура 19.05.19 | 14:32

Алек Попов, Ерџан Кесал, Теофил Панчиќ, Светислав Басара, Јагода Михајловска-Георгиева… на „Про-За Балкан“

На Алек Попов и Ерџан Кесал им се придружуватаат и Теофил Панчиќ, Једрт Лапух Малежич, Светислав Басара, Тарик Туфан, Ивица Пртењача и Јагода Михајловска-Георгиева, а...

Култура 17.05.19 | 15:35

Книжевната фикција е повторно популарна

Познатиот литературен агент и уредник на литературната агенција „Астие – Пеше“ Пјер Астие, е еден од гостите на Седмото издание на Интернационалниот литературен...

Култура 13.05.19 | 13:52

Сценаристот на „Беше еднаш во Анадолија“ и „Три мајмуни“ е специјален гостин на „Про-За Балкан“

Големиот турски писател, актер и сценарист Ерџан Кесал ќе биде специјален гостин на 7. Интернационален литературен фестивал „Про-За Балкан“ во Скопје. Еден од сценаристите...

Култура 06.05.19 | 10:15

Алек Попов, мајсторот на иронијата, е добитник на наградата „Прозарт“ на фестивалот „Про-За Балкан“

Бугарскиот писател Алек Попов е годинашен добитник на наградата за авторски придонес кон развојот на книжевноста на Балканот – „Прозарт“. Авторот на хит-романите...

Култура 02.05.19 | 10:22

На „Про-За Балкан“ доаѓа Пјер Астие, еден од најпознатите литературни агенти во светот

Седмото издание на Интернационалниот литературен фестивал „Про-За Балкан“ ќе се одржи од 19 до 22 мај во Скопје. На фестивалските денови, кои ќе се одвиваат на неколку...