Ознака: превод
Култура 19.08.19 | 09:28

Милена Илиќ на книжевна резиденција во Скопје го преведува „Одбројување“ од Фросина Пармаковска

Во август на книжевна резиденција во Скопје престојува писателката и преведувачка од Република Србија, Милена Илиќ. Во рамки на својот престој во Скопје, таа работи...

Култура 04.07.19 | 10:13

Романот „Нишан“ од Блаже Миневски објавен на кинески јазик во Шангај

Една од најголемите и најпрестижни издавачки куќи во Кина  „Shanghai Literature & Art Publishing House“ го објави романот „Нишан“ на Блаже Миневски на кинески јазик во превод на Ванг...

Култура 22.04.19 | 10:32

„Прашај го тато“-нов роман од чешкиот писател Јан Балабан на македонски јазик

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје неодамна го објави романот „Прашај го тато“ на чешкиот писател Јан Балабан, во превод од чешки јазик...

Балкан 10.04.19 | 19:11

Казни за медиумите кои титлуваат превод од македонски на бугарски

Казни за бугарските телевизии што ги титлуваат на бугарски содржините на македонски јазик побара денеска Красимир Богданов, пратеник од „Обединети патриоти“, на комисиска...

Македонија 26.03.19 | 13:20

Ниами: Беса Арифи нека ви го решава проблемот со Законот со јазиците

Законот за употреба на јазиците постепено се имплементира рече вчера вицепремиерот БујарОсмани, но проблем и натаму останува преводот. Во 1300 институции коресподенцијата...

Култура 11.01.19 | 13:45

„Триптих за Македонија“ од Раде Силјан преведен на англиски јазик

Триптих за Македонија“ од Раде Силјан е преведен на англиски јазик. Во издание на „Матица македонска“ од Скопје, излезе од печат на англиски јазик поетската книга...

Култура 25.12.18 | 09:50

„Готен“ го објави романот „Пчели“ од естонскиот писател Мелис Фридентал

Издавачката куќа Готен го објави романот „Пчели“ од современиот естонски писател Мелис Фридентал. Мелис Фридентал (1973) е естонски писател, кој својата репутација ја...

Култура 11.12.18 | 12:12

„Бата прес“ го објави историскиот роман „Ангелите од Москополе“ од романската писателка Катја Максим

Во издание на „Бата прес“ се објави историскиот роман „Ангелите од Москополе“ од познатата романска писателка Катја Максим, а делото од романски на македонски јазик...