Ознака: Национална конференција за климатски промени
Скопје 10.04.21 | 18:03

Само со веродостојни информации, истражувања и извори ќе влијаеме врз развојот на свеста за климатските промени

Само десет отсто од десет институции коишто имаат ингеренции во областа на справување со климатските промени, одговориле дека преземаат активности за ублажување и...

Скопје 08.04.21 | 15:48

Бужароска: Климатските промени се сериозна закана по човековиот живот и јавното здравје

Кога зборуваме за климатските промени не смееме да го изоставиме делот на прилагодување кон нив. Во процесот на прилагодување земјите како на национално ниво, така...

Скопје 07.04.21 | 15:39

Праведната транзиција треба да овозможи квалитетен живот и економски развој на регионот

Кој е патот што Македонија треба да го оди за да реализира праведна транзиција, пред сѐ, во енергетскиот сектор? Имаме ли ние точно издефинирано што подразбира праведна...

Скопје 06.04.21 | 17:01

Со попаметното греење можеме да ги ублажиме климатските промени

Со попаметното греење можеме да ги ублажиме климатските промени, велат познавачите на состојбите кои денеска учествуваа на средбата на тема „Можности за попаметно...

Скопје 02.04.21 | 15:36

Коалицијата за клима со апел до граѓанските здруженија да се придружат во заедничката борба со климатските промени

Неколку граѓански организации чиј фокус на работа е екологијата, климатските промени, шумарството споделија во кој домен работат и заеднички донесоа заклучоци како...

Скопје 01.04.21 | 15:51

Во законот за климатска акција недостигаат јасни квантифицирани обврзувачки цели

Граѓанските организации од областа на климата и екологијата денес споделија свои мислења и забелешки за законот и стратегијата за климатска акција. Законот се уште...

Скопје 29.03.21 | 15:20

Граѓаните ефективно да се вклучат во донесувањето одлуки кога станува збор за климатските промени

Успешни практики од сите региони во Македонија, низ проекти во земјоделството, екологијата, шумарството, а кои се директно поврзани со климатските промени беа споделени...