Ознака: мост Беласица
Скопје 23.12.23 | 17:05

Мостот „Беласица“ ќе биде затворен утре наутро

ЈП “Улици и патишта” известува дека на  24.12.2023 год.(недела) во периодот од 8 часот до 12 часот, ќе се изведуваат градежни активности на мостот „Беласица“. Поради изведба...

Скопје 03.10.23 | 11:23

АД ЕСМ: Почнуваме со подготвителни активности за санација на цевководот на мостот „Беласица“

АД ЕСМ почнува со подготвителни активности за санација на цевководот на мостот „Беласица“ во Скопје и уверува дека цевководот ќе биде целосно функционален и ќе се...

Скопје 28.09.23 | 14:25

Арсовска тврди дека мостот „Беласица“ е безбеден, најави постапки против лица кои што ширеле „лаги и невистини“

Мостот „Беласица“ е безбеден и тоа постои како податок според вештачењето. Но, за да се пушти во целост, треба санација во долниот дел. ЕСМ ја презеде обврската за санација...

Скопје 28.09.23 | 11:13

Проф. Марковски: Во овој момент не може да се оцени дали мостот „Беласица“ е безбеден за употреба или не

Деканот на Градежниот факултет во Скопје Горан Марковски вели дека во овој момент не може да се оцени дали мостот „Беласица“ во Скопје е безбеден за употреба или не...

Скопје 26.09.23 | 17:22

Се очекува во наредните денови ЕСМ ќе почне со поставување на топловодните цевки под мостот „Беласица“

Доколку не бидат поставени топловодните цевки на мостот „Беласица“, цената на парното греење, како што кажа претседателот на Регулаторната комисија за енергетика,...

Скопје 05.09.23 | 13:02

ЕСМ чека дозвола од Градот да ги постави новите топловодни цевки на мостот „Беласица“

АД ЕСМ соопшти дека е подготвен, по добиена дозвола од Градот Скопје, да ги постави новите топловодни цевки на мостот „Беласица“ и ќе вложи максимални напори нивната...

Скопје 02.09.23 | 13:38

Од денеска повторно може да се вози по мостот „Беласица“

Град Скопје објави дека согласно експертскиот извештај за состојбата на мостот на бул. „Беласица“, утврдено е дека истиот нема структурни оштетувања кои ја нарушуваат...

Скопје 29.06.23 | 18:29

Гаревски: Извештајот за мостот „Беласица“ е предаден, оштетувањата се мали, но ќе треба санација

Експертизата за опожарениот мост „Беласица“ е направена од приватниот Институт за сеизмички отпорни градби и климатски промени и драфт верзијата е предадена во Град...

Скопје 20.06.23 | 19:02

Гаревски: Извештајот за мостот „Беласица“ би требало да биде готов следната недела

Извештајот за мостот „Беласица“ би требало да биде готов следната недела. Во врска со отстранувањето на цевките, било што и да се прави понатака тие мора да се извадат,...

Скопје 19.06.23 | 14:45

Гаревски реален: Нема шанси мостот „Беласица“ да се пушти во употреба наредната недела

Почетокот на активностите за санација на опожарениот топловод е поврзан со завршување на сите дејствија и проверки на состојбата на мостот од страна на вклучените...

Скопје 17.06.23 | 22:47

Арсовска: Мостот „Беласица“ можеби од наредната недела ќе може да биде пуштен во употреба

Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, информира дека се готови сите испитувања направени на мостот „Беласица“ и дека тој ќе биде саниран многу брзо. Сметам...

Скопје 26.05.23 | 09:58

Инж. Њагуљ: Трагите и оштетувањата од пожарот се посериозни отколку што е видливо на фотографиите

Иако мојот увид беше визуелен, тој ми ги отвори очите дека обемот на оштетувања е многу поголем отколку што претпоставував врз основа на достапните фотографии. Трагите...

Скопје 25.05.23 | 11:28

Ниту една фирма во земјава нема доволно искуство и соодветна апаратура за утврдување на фактичката состојба на мостот „Беласица“

Бетонот при своето вградување има одредени механички карактеристики, но поради пожарот доаѓа до таканаречена евапорација, испарување на водата заробена внатре во...

Скопје 20.05.23 | 16:28

Ангелов: Мостовите во Скопје се безбедни, а мостот кај Ист Гејт се вештачи од врвни стручњаци кои ќе ја утврдат штетата

Мостот „Беласица“ во овој момент се вештачи од страна на врвни стручни лица, професори, кои ќе ја утврдат штетата. Се надевам дека веќе следната недела ќе имаме информации...

Скопје 20.05.23 | 13:47

Нема нарушување на структурниот интегритет на мостот „Беласица“, рече Арсовска

Првичните информации говорат дека благодарение на брзата реакција на пожарникарите, оштетувањата на објектот се минимални и не довеле до нарушување на структурниот...

Скопје 20.05.23 | 11:43

Арсовска тврди дека нема нарушување на структурниот интегритет на мостот „Беласица“

Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, при посета на мостот „Беласица“  соопшти дека првичните информации говорат оти благодарение на брзата реакција...

Скопје 19.05.23 | 12:03

Најскромната санација на мостот би траела најмалку два месеца, вели деканот на Градежен

Не е лесно да се направи детална форензика на еден мост, вели деканот на Градежен факултет Горан Марковски, кој беше гостин во утринска на „Телма“. Според него, доколку...

Скопје 18.05.23 | 12:59

Стоилковски: Мостот „Беласица“ во најкус рок да е безбеден и во функција, дали на СДС и Арсовска ќе им треба цела година само за да договорат криминал?

Власта дава 200 милиони евра за незакована шајка, а Скопје ќе го остави цела година без мост во центарот? Дали на СДС и миленичката Данела, им треба цела година за крими...