Ознака: Мирно лето
Култура 11.06.21 | 23:36

„Мирно лето“ е еден од класиците на македонската кинематогрфија, рече д-р Чуповски на проекцијата во Кинотека

„Мирно лето“ и „Фросина“ се камен-темелниците на македонската кинематогрфија, рече д-р Атанас Чупоски виш филмолог во Кинотеката на Македонија, каде што вечерва...

Култура 11.06.21 | 12:08

Дигитална премиера на „Мирно лето” во летното кино на Кинотека

Во летното кино на Кинотеката, вечерва ќе биде прикажана новата, дигитално реставрирана копија на првата македонска филмска комедија „Мирно лето“’ на режисерот Димитрие...

Култура 07.06.21 | 11:16

По 60 години, проекција на дигитално реставрирана копија на првата македонска филмска комедија „Мирно лето“

Во петок, на 11 јуни, со почеток во 20.00 часот во летното кино на Кинотеката ќе биде прикажана новата, дигитално реставрирана копија на првата македонска филмска комедија:...

Култура 11.05.21 | 14:24

„Мирно лето“ – кино под отворено небо во дворот на Кинотека

Со проекција на документарниот филм „Форте“, од програмата на фестивалот „Вечери на женски права”, на режисерот Дејвид Донели, во петок со почеток во 20.30 часот започнува...

Култура 31.07.20 | 11:51

Кинотечното летно кино го добива називот „Мирно лето“

На 5 август (среда), со почеток во 20:00 ч., на програмата на летното кино под отворено небо е македонскиот игран филм „Мирно лето“ на Димитрие Османли. Пред 60 години, или...

Култура 18.05.20 | 16:26

На денешен ден во 1961 година премиерно бил прикажан филмот „Мирно лето“

Премиерата на македонскиoт филм „Мирно лето“, режиран од македонски режисер, се случила на денешен ден пред 58 години. На 18 мај 1961 година во скопското кино „Култура“...