Ознака: Меѓународен ден на мајчиниот јазик
Македонија 21.02.24 | 17:47

Мајчиниот јазик на еден човек е во исто време заветот што го наследил од своите претходници и аманетот што го остава на идните поколенија, вели Мицкоски по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

Денес по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик би сакал да истакнам дека јазикот на еден народ е неговото најголемо и најсилно обележје што го прави посебен во...

Македонија 21.02.23 | 19:03

Ковачевски: Ја славиме важноста и убавината на јазикот кој го обликува нашиот идентитет и културно наследство

Денес по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, ја славиме важноста и убавината на јазикот кој го обликува нашиот идентитет и културно наследство, објави премиерот...

Македонија 21.02.23 | 11:14

Јачева-Улчар: Мојот мајчин јазик ги живее најдраматичните и најкритичните моменти од своето постоење

Мојот мајчин јазик ги живее најдраматичните и најкритичните моменти од своето постоење на долгата историска оска, пишува македонистката и професор од Институтот за...

Култура 21.02.23 | 10:09

Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ и оваа година ќе го одбележи Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

Во светот денеска се одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик , прогласен од УНЕСКО на 30-тата сесија на Генералната конференција во 1999 година, а наредната 2000...