Ознака: мечки
Калеидоскоп 03.12.23 | 17:01

Дебарските ловџии поставија 120 дрвени хранителки за прихрана на мечки

Членови на дебарското здружението на ловци „Стогово-2“, во кое членуваат и оние од Центар Жупа, успешно реализираа акција за прихранување на мечки и друг дивеч. Во изминатите...

Македонија 17.10.23 | 19:19

Владата побара: Надлежните во рок од 3 месеци да достават локации за дислоцирање на кафеавите мечки

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Министерството за животна средина и просторно планирање во соработка со научни институции се задолжуваат...

Свет 05.10.23 | 21:17

Владата одлучи мечките од Маврово да се успиваат и дислоцираат, наместо да бидат убивани

Владата го разгледала Записникот од седница на Управувачкиот комитет за координација и управување во системот на управување со кризи, со којшто членовите на Владата...

Македонија 05.10.23 | 10:24

Стојанче бркаше пак мечки, овојпат мајка со мечиња!

Директорот на Центарот за управување со кризи Стојанче Ангелов повторно објави видео со мечки. Снимката е направена на патот од Маврови Анови кон Дебар. Синоќа за малку...

Македонија 04.10.23 | 10:55

Стојанче Ангелов брка мечка во Жировница

Стојанче Ангелов, директорот на Центарот за управување со кризи, објави видео како брка мечка во селото Ќировница, каде што локалните жители се под постојан страв во...

Македонија 30.09.23 | 11:44

Анима Мунди: Решавањето на проблемот со кафеавата мечка да не вклучува отстрел

Здружението за заштита на животни „Анима Мунди“ апелира до институциите да пристапат со сериозност кон решавање на проблемот со мечките во Националниот парк Маврово...

Калеидоскоп 30.08.23 | 15:15

Убиени се мечка и две мали мечиња во село Жировница

Во село Жировница, Општина Маврово – Ростуше, денеска се убиени мечка и две мали мечиња, соопшти директорот на Државниот инспекторат за животна средина, Сретен Стојковски. Денеска...

Црна хроника 06.08.23 | 17:49

Mечки уништиле околу 200 пчелни сандаци во Дебарско

Стотината пчелари од дебарскиот регион, поради климатските промени годинава се соочија со минимален приход од пчелните семејства а дел од нив дополнителна штета претрпеле...

Македонија 27.07.23 | 10:39

Галичани мака мачат со мечките, надлежните молчат

Жителите на Галичник веќе со години имаат секојдневни средби со мечки, за кои како што велат, нивниот број постојано се зголемува и поради тоа се загрижени за својата...