Ознака: Македонски јазик
Македонија 20.07.23 | 13:11

Лога на албански јазик одговори на повеќе прашања, а за медумите кои поставуваа прашања на македонски јазик не сака да зборува надвор од темата

Откако на албански јазик зборуваше за Орце Камчев и уставните измени, министерот за правда, Кренар Лога на медумите кои поставуваа прашања на македонски јазик им кажа...

Македонија 18.07.23 | 11:16

„Заштитениот“ македонски јазик на дело: На интернет страницата на Аустријан Ерлјанс сме „Nordmazedonien“

Владата не испушта прилика да се пофали со францускиот предлог е заштитен македонскиот идентитет. Како што велат „чист“ македонски јазик, иако не знаеме каков е тој...

Македонија 30.06.23 | 13:39

Додека не се сменат овие квинслинзи од власт должност е на секој наставник да го одбие ова предавство, а на секој родител да го подучува своето дете

На овој начин владата ја менува и историјата и идентитетот и јазикот, алармира активистот и писател Божидар Божиновски по веста дека во новата програма за наставата...

Македонија 30.06.23 | 13:20

Во новата програма за Македонски јазик за шесто одделение изоставен делот за историјата на македонскиот јазик

Обуката за новата програма во наставата по предметот Македонски јазик за шесто одделение предизвика изненадување и збунетост кај наставниците, кои забележале дека...

Култура 03.06.23 | 21:17

Мојсова-Чепишевска: Македонскиот јазик ќе се изучува и на додипломските студии на Универзитетот во Вроцлав

Заемната определба да се вложува во перспективите за македонистиката во Полска дава конкретни резултати. По одбележувањето на јубилејот 35 години Лекторат по македонски...

Култура 03.06.23 | 11:16

Македонскиот јазик од следната академска година ќе се изучува на додипломските студии на Универзитетот во Вроцлав

Македонскиот јазик од следната академска година ќе се изучува и на додипломските студии на Универзитетот во Вроцлав во Полска. – Заемната определба да се вложува...

Култура 31.05.23 | 10:47

Македонскиот е јазик кој може да се справи со најтешките задачи што книжевното творештво ги поставува пред него

Македонскиот јазик е јазик кој може да се справи со најтешките задачи што книжевното творештво ги поставува пред него. На планот на книжевните идеи имаме што да му покажеме...

Македонија 24.05.23 | 21:01

Подготвен е нов Закон за употреба на македонскиот јазик

Пратеничката од редовите на СДСМ Жаклина Лазареска на денешната прес-конференција истакна дека водејќи се од делата и вредностите на браќата Кирил и Методиј, но и на...

Македонија 08.05.23 | 22:42

Македонскиот јазик во неколку средини стана второтстепен

Законот за употреба на македонскиот јазик не е никаков политички договор или диктат, туку заштита на јазикот како нематеријално и духовно наследство. Законот настана...

Македонија 05.05.23 | 19:41

Мицкоски: Македонскиот јазик не е дрво без корен, битисувал и ќе битисува на овие простори со векови

Јазикот е единствената наша татковина. Сѐ додека го чуваме, го негуваме, го вардиме, го гледаме јазикот наш македонски – ќе може да сметаме дека ја имаме и татковината....

Македонија 05.05.23 | 18:20

Џамбазов: На македонски плачевме, на македонски се молиме, пееме и сакаме, на македонски веруваме

Актерот и шоумен, Игор Џамбазов, објави јавна порака по повод Денот на македонскиот јазик.

Македонија 05.05.23 | 12:31

Јазикот се сака со познавање на јазикот, а не со честитање, премиеру! 

Јазикот не се негува со честитање, туку со правилно користење. Јазикот се сака со обемен фонд на часови во училиштата, со издигнување на Катедрата за македонски јазик...

Македонија 05.05.23 | 10:16

Пендаровски: Македонскиот јазик е заштитникот на нашиот идентитет, сегашност и иднина, коренот на нашето битие

Денеска го чествуваме 5 Мај – Денот на македонскиот јазик, заштитникот на нашиот идентитет, сегашност и иднина, коренот на нашето битие, ден кога ја славиме нашата посебност....

Култура 02.05.23 | 17:58

Формирање на инспекторат за употребата на македонскиот стандарден јазик, предвидува Предлог-законот за употреба на македонскиот јазик

На денешната седница е разгледан и утврден текстот на Предлог на закон употребата на македонскиот јазик. Новопредложениот Закон, според предлагачот, Министерството...

Култура 22.04.23 | 08:56

На Универзитетот во Корча од идната академска година ќе може да се изучува македонскиот јазик и култура

Од идната 2023/2024 академска година на Универзитетот “Фан С. Ноли” во албанскиот град Корча, на катедрата за албански јазик ќе може, како подпредмет(по избор) да се...

Македонија 19.04.23 | 11:19

Уставот е јасен: Службен јазик во меѓународните односи е македонскиот јазик и кирилското писмо

Oднесувањето на министерот за надворешни работи Бујар Османи и говорењето на албански јазик на официјални средби со странски државници значи само едно-непочитување...

Култура 24.03.23 | 09:54

Македонскиот збор силно одекна во Париз по повод 50 години Лекторат по македонски јазик на ИНАЛКО

Македонскиот збор силно одекна во Париз, на Националниот интитут за ориентални јазици и цивилизации (ИНАЛКО), со меѓународниот симпозиум што беше организиран вчера...

Македонија 23.03.23 | 08:57

Лекторатот по македонски јазик во Париз ќе одбележи полувековен јубилеј со меѓународен симпозиум

Лекторатот по македонски јазик во Париз, кој е најстар и постои 50 години, денеска ќе го одбележи јубилејот со меѓународен симпозиум на престижниот Национален институт...

Македонија 19.03.23 | 17:40

Голем јубилеј – половина век од отворањето на Лекторатот по македонски јазик во Париз

Голем јубилеј за македонистиката и за македонската држава – половина век од отворањето на Лекторатот по македонски јазик во Париз, Франција, велат од Меѓународниот...

Култура 08.03.23 | 08:16

Костадиновска-Стојчевска: Со новиот закон за македонскиот јазик тој се заштитува како духовно наследство

„Македонскиот јазик како официјален јазик на територијата на целата држава, а ние како земја сме потписнички на конвенцијата на УНЕСКО за заштита на материјално и...