Ознака: катица ќулавкова
Македонија 10.02.23 | 12:28

Ќулавкова: Еден говорител на јазик на популација од 20 отсто има поголеми јазични права од уставното право на македонските говорители

Статусот на македонскиот јазик како службен јазик на територијата на целата држава е утврден со Уставот на Република Македонија уште во македонската република во составот...

Македонија 27.08.22 | 17:12

Ќулавкова за признавањето на МПЦ од Руската Црква: Редно е да има институционална благодарност

Академик Катица Ќулавкова побара повик за „дипломатски и државнички гест“ како знак на благодарност на Македонија кон Руската православна црква за признавањето на...

Македонија 23.08.22 | 11:53

Се зголемува бројката на потписници против препораките на историската комисија

Се проширува листата на професори, академици, интелектуалци кои се против препораките на историската комисија за неколку личности од македонската историја за кои постои...

Македонија 19.08.22 | 14:12

Ќулавкова за учебниците: Селективно прикажувањето на историската стварност, за да се создаде искривена слика на современата (стварност)

Академик Катица Ќулавкова, објавува реакција за препораките на Историската Комисија за промените што треба да се направат во учебниците за шесто одделение. Реакцијата...

Македонија 02.07.22 | 09:20

Ќулавкова: Не смее да помине овој акт на самонегација и негација, на самопонижување и понижување, ред вето, ред лага

Имало само една фуснота дека македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот. Па колку пати треба да повторат за да биде уверливо дека според Бугарија, а сега и според ЕУ,...

Македонија 20.06.22 | 12:54

Ќулавкова: Aко една држава покажува историски, културни и јазични аспирации тоа значи дека таа има и територијални аспирации

Kaтица Ќулавкова на Фејсбук потсетува дека ако една држава покажува историски, културни и јазични аспирации спрема историското, културното и јазичното наследство на...

Македонија 08.12.21 | 10:21

Ќулавкова до бугарскиот ПЕН: Историјата се повторува, и Македонците ги негираат, зарем не?

Го молам Бугарскиот ПЕН да ја изрази својата спремност за дијалог, соработка и солидарност без да ја промовира официјалната државна теза дека Македонија е создадена...

Македонија 24.09.21 | 10:13

Ќулавкова: Испаѓа дека Македонија нема свој национален интерес, туку се жртвува за националните интереси на соседите и пошироко

Според однесувањето на политичкиот врв, испаѓа дека Македонија нема свој национален интерес, туку се жртвува за заштита на националните интереси на соседите и пошироко,...

Македонија 08.06.21 | 12:29

Ќулавкова: Ако се откажете од својата генеза и историја, сте се откажале од сувереното право да постоите!

Се соочуваме со обид за мистификација и спинување на горчливата вистина дека повторно македонската политичка елита преговара за македонскиот идентитет, најпрвин со...

Македонија 05.05.21 | 10:31

Ќулавкова: Зошто, воопшто, идентитет на Гоце треба да се постави како услов за евроинтеграциите на Македонија?

Ние, Македонците, сме преморени од идентитетски оспорувања. Ние сме показател дека токму оние делови на идентитетот што се предмет на оспорување ја претставуваат најбитната...

Македонија 04.05.21 | 22:28

Царовска се дрзна да им ја ускрати честа и наградата на капитални интелектуални творци како академик Ќулавкова и проф. д-р Генадиева Ставриќ

Министерката Царовска уште го нема решено скандалот со печатените учебници веќе се соочува со нов кој во себе содржи и наука и образование и историја и идентитет. Одборот...

Култура 04.05.21 | 19:43

Нов скандал на Владата и министерката Царовска: Денеска немаше свеченост за доделување на највисоката награда за наука „Гоце Делчев“

Нов скандал на владата и министерката Царовска кои го прекршуваат законот, се со цел да се избегне името на апостолот Гоце Делчев. Иако за тоа постои законска регулатива...

Македонија 06.03.21 | 16:31

Ќулавкова: Секогаш кога Бугарија била агресивна спрема Македонија, го губела и она што го имала

Академик Катица Ќулавкова со јавен апел да престане тргувањето со македонските национални интереси. „Полувистините и полузнаењата ја доведоа Македонија и македонскиот...

Македонија 02.02.21 | 18:56

Ќулавкова: Со самото кажување дека ако некоја заедница е под 20% пописот добива политичка димензија

Академик Катица Ќулавкова во своето гостување во емисијата „Што не е јасно“ зборуваше за пописот кој е многу актуелна тема каде посочи дека тоа од старт добива политичка...

Македонија 04.11.20 | 11:15

Ќулавкова: Ако се откажеме од нашето минато, Бугарија ќе може да каже дека сме бугарско малцинство

Ако се откажеме од нашето минато, не само што ќе бидеме без корени, ќе оставиме пат за Бугарија да каже дека сме бугарско малцинство кое во дадени историски околности...

Македонија 18.07.20 | 14:30

Ќулавкова: Научно неосновано е да се тврди дека македонскиот јазик е „писмено-регионална норма на бугарскиот јазик“

Aкадемик Катица Ќулавкова на 7 јули имаше обраќање на промоцијата на четири тома посветени на македонскиот јазик. За оваа проблематика на есен таа ќе објави подолгата...

Култура 27.05.20 | 09:06

Ќулавкова: Кога Бугарите се словенизирале, во 9 век, Македонските Словени имале развиен јазик кој е основа на општословенскиот

Кога Бугарите се словенизирале, во 9 век, Македонските Словени имале развиен јазик кој е основа на општословенскиот. Ваша предност и ваш проблем е што пола бугарско население...

Македонија 22.05.20 | 12:25

Ќулавкова: Македонскиот јазик е светски признат, останува уште политичарите да го признаат

„Јазична Македонија” се простира во и вон границите на македонската држава, исто и македонските дијалекти, пишува академик Катица Ќулавкова. Македонскиот јазик...

Македонија 29.04.20 | 18:56

Македонците толку многу си одмагаат самите себеси, што ни Господ не може да им помогне

Слушнете ја квази теоријата за македонската нација и нејзиното бугарско потекло на Денко Малески, повика академик Катица Ќулавкова, споделувајќи го контроверзното...

Македонија 09.12.19 | 09:06

Ќулавкова: Законот за јазици на ДУИ/СДСМ не гаранира ни едно општество за сите, ни мир, ни напредок, напротив

Со Законот за јазици Македонците се дискриминирани, посочува академик Катица Ќулавкова. Законот за јазици на ДУИ/СДСМ не гаранира ни едно општество за сите, ни мир,...