Ознака: Ирена Стефоска
Култура 16.01.22 | 12:20

Нора Шаќири до Стефоска: Ирена ние се гледаме на суд

И Нора Шакири, која пред Магдалена Ризова Черних беше разрешена од функцијата в.д. директор на Театар Комедија и се обрати на поранешната министерка за култура Ирена...

Култура 21.12.21 | 11:06

Стефоска: Блаже Конески, тој тивок и кроток човек, добиваше строг лик со кој до крај го бранеше секој збор, секоја буква од македонската азбука

Блаже Конески, тој тивок и кроток човек, добиваше строг лик со кој до крај го бранеше секој збор, секоја буква од македонската азбука – рече министерката за култура Ирена...

Култура 13.12.21 | 17:09

Стефоска на регионални консултации на УНЕСКО: Мора да се промени лажната перцепција за културата како трошок или луксуз

Сите сме свесни за вистинската моќ на културата, уметноста и културното наследство во зачувувањето на човековата меморија и враќањето на човечкото достоинство и гордост....

Култура 13.11.21 | 15:28

Сметката за плаќање стигна, најголем предизвик е да се соочиме со вистината колку сме кршливи, порача министерката Стефоска на конференцијата на УНЕСКО

Дали удобниот живот на оваа единствена колоритна планета заврши откако зборот профит стана поважен од зборот совест? Или откако лошата вест стана прва вест. Сеедно,...

Култура 18.10.21 | 21:39

Стефоска: Длабока почит за сите уметници кои се приклучија во НОБ и ги запишаа болката и радоста на партизанската одисеја

Осумдесетгодишнината од првиот истрел за слобода е чин за длабока почит и длабок поклон. Отпор достоен за незаборав. Ова е најмалку што Министерството за култура може...

Култура 02.09.21 | 13:09

Стефоска: Повеќето луѓе знаат каде е Сити мол, а не знаат каде е скопскиот Аквадукт

Почна првата фаза на конзервација и реставрација на скопскиот Аквадукт, откако неодамна Владата донесе одлука да го прогласи за културно наследство од особено значење. Според...

Култура 02.09.21 | 11:22

Во живо: Прес-конференција на министерката за култура Ирена Стефоска по повод почнување на конзерваторски работи на скопскиот Аквадукт

Прес-конференција на министерката за култура Ирена Стефоска по повод почнување на конзерваторски работи на скопскиот Аквадукт

Култура 12.07.21 | 22:00

Доаѓајте со респект во Охрид, Охрид не е забавен парк, порача министерката за култура Ирена Стефоска на отворањето на „Охридско лето“

Доаѓајте со респект во Охрид, Охрид не е забавен парк. Ниту Охрид без „Охридско лето“ ниту „Охридско лето“ без Охрид. Магијата е взаемна како што е магичен и целиот...

Македонија 12.07.21 | 19:28

Министерката за култура незадоволна од локалната власт во Охрид и Струга, ќе соработува со Албанија за заштита на Охридскиот регион

Министерката за култура, Ирена Стефоска, порача дека не е задоволна од локалната власт ни од работата на институциите при постапувањето за отстранување на бесправно...

Култура 09.07.21 | 11:06

Стефоска: Со чествувањето на Блаже Конески ја негуваме љубовта кон нашата земја и културата на мирот

Кога го чествуваме Блаже Конески, ние ја чествуваме убавината – преку неговата уметност, потоа високата морална свест и супериорноста на разумот, знаењето и доблеста...

Колумни 25.05.21 | 08:51

И во мракот понекогаш никнува прекрасен цвет

Васко Шутаров (За една младост и за една култура на надеж) Си отворив работа продолжениов викенд, сакав да направам малку ред во насобраните, а добро спакувани кутии...

Култура 19.03.21 | 18:14

Министерката за култура ќе бара одземање на ингеренции на општините Охрид и Струга поради изградба на ресторанот „Парк“

Министерката за култура и претседателка на Националната комисија на УНЕСКО Ирена Стефоска соопшти дека ќе иницира пред Владата да се разгледа можноста за одземање...

Култура 18.03.21 | 09:28

Центрите за култура се подготвуваат настаните да ги одржат на отворени, алтернативни простори

Министерката за култура Ирена Стефоска денеска одржа онлајн работен состанок со директорите на центрите за култура, на кој стана збор за активностите на овие институции...

Култура 10.03.21 | 16:44

Како да се работи во услови на пандемија? Директорите на театарите се сретнаа со министерката Стефоска

Министерката за култура Ирена Стефоска денеска се сретна со директорите на театарските институции, со кои разговараше за предизвиците со кои се соочуваат овие национални...

Култура 24.02.21 | 14:32

Оваа година е напуштен прицнипот „по малу за сите“, а дел од корисниците аплицирале со копи-пејст проекти кои изминатите години биле поддржани

Оваа година е напуштен принципот „по малу за сите“ бидејќи таквиот принцип ја обесмислува културата и ја убива креативноста. Верувам дека културната јавност ќе го...

Култура 24.02.21 | 12:12

ВО ЖИВО: Прес-конференција на министерката за култура Ирена Стефоска

Во тек е прес-конференција на министерката за култура, Ирена Стефоска на која се соопштуваат резултатите од Годишнитe конкурси за финансирање проекти од национален...

Култура 04.02.21 | 09:44

Струмичките актери не отстапуваат од барањето да се поништи изборот за директор на Центарот за култура „Антон Панов“

Струмичките актери не отстапуваат од барањето да се поништи изборот за директор на Центарот за култура „Антон Панов“ и тој став ѝ го пренесоа на министарката Ирена...

Македонија 15.01.21 | 18:22

Почна со работа Националната комисија за УНЕСКО

Националната комисија за УНЕСКО на Република Македонија денеска ја одржа конститутивната седница, на платформата Зум. По службена должност претседател на Комисијата...

Култура 19.12.20 | 20:23

Стефоска од Небрегово: Раѓањето на Конески да не го користиме за минатото, туку за мудар чекор кон иднината

Во 2021 Македонија ќе ја прославува 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески, и тој јубилеј ќе се случува во време на големи искушенија, рече денеска министерката за...

Култура 17.12.20 | 15:46

Отворена е нова буџетска програма за културно наследство во опасност

Отворена е нова буџетска програма за културно наследство во опасност. Започнаа конзерваторско-реставраторските интервенции на црквата „Св. Ѓорѓи“ во Курбиново, а...