Ознака: Институт за јавно здравје
Здравје 22.02.22 | 09:37

Откриена подваријантата стелт омикрон кај пациенти во Македонија

Подваријнтата стелт омикрон е регистрирана кај пациенти во Македонија, објави Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) во неделниот извештај кој се однесува за период од 14...

Здравје 25.01.22 | 17:21

За седум дена починале 97 лица од ковид-19, што е за 76,4 отсто повеќе во однос на минатата недела

Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје во периодот од 17. до 23. јануари пријавени се 97 смртни случаи во 20 градови, што е за 76,4 отсто повеќе во однос на...

Здравје 14.12.21 | 11:00

За 2,9 отсто е намалена смртноста од ковид-19 во однос на минатата недела, покажува последниот извештај на ИЈЗ

За 2,9 отсто е намалена смртноста од ковид-19 во однос на минатата недела, покажува последниот извештај на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за период од 6 до 12 декември...

Здравје 09.11.21 | 13:50

За 25 отсто е зголемен бројот на новозаразени со ковид-19 за една недела, покажува извештајот на ИЈЗ

За 25 отсто е зголемен бројот на новозаразени со ковид-19 за една недела, покажува последниот извештај на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) кој се однесува за период од...

Здравје 26.10.21 | 09:19

Ковид-19: Заразата повторно зема замав, 22,6 отсто повеќе има заболени во однос на минатата недела, хоспитализирани 514 лица, а од нив 331 се на кислород

Заразата со ковид-19 во Македонија повторно зема замав, покажува најновиот извештај на Институтот за јавно здравје кој се однесува на период од 18 до 24 октомври 2021 година. Регистрирани...

Здравје 20.10.21 | 10:11

Од 11 до 17 октомври имало 34 реинфкеции со ковид-19, починале деветмина помлади од 50 години

Од 11 до 17 октомври вкупно 34 луѓе во Македонија повторно се заразиле со ковид-19 покажува последниот извештај на Институтот за јавно здравје. Според извештајот, исто толку...

Здравје 16.09.21 | 12:04

Од 6 до 12 септември од ковид-19 во Македонија починале 142 лица

Минатата недела, во период од  6 до 12 септември во Макеоднија од ковди-19 починале 142  лица, покажува неделниот извештај на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ). Имало 142 смртни...

Македонија 07.09.21 | 18:00

Институтот за јавно здравје отсега ќе биде надлежен за радиоактивниот отпад

На денешната седница Владата го утврди текстот на Предлог-законот за заштита од јонизирачко зрачење и радијациона сигурност со кој се уредува системот на контролата...

Здравје 04.05.21 | 10:06

Смртноста од ковид-19 е за 20,9 отсто намалена во однос на минатата недела, соопшти Институтот за јавно здравје

Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје во периодот од 26 април до 2 мај 2021, тестирани се вкупно 14.975 материјали во лабораториите во кои се спроведува...

Здравје 20.04.21 | 16:55

Битола ново жариште на ковид-19, неделниот процент на позитивност е околу 22 отсто, покажува извештајот на ИЈЗ

Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје во периодот од 12 до 18 април 2021, тестирани се вкупно 21.763 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно...

Здравје 07.04.21 | 15:56

Смртноста од ковид-19 е зголемена за 27,5 отсто повеќе во однос на минатата недела, вели ИЈЗ

Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје во периодот од 29 март до 04 април 2021, тестирани се вкупно 26.142 материјали во лабораториите во кои се спроведува...

Македонија 16.03.21 | 15:30

Зголемување од 22,2 проценти на нови случаи на ковид-19 во однос на минатата недела, висок е процентот на болни на возраст од 30 до 39 години

Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје во периодот од осми до 14 март 2021, тестирани се вкупно 22.625 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно...

Македонија 04.03.21 | 09:57

За 56 отсто е зголемен бројот на заболени од ковид-19 во однос на минатата недела, најмногу во Скопје

Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје во периодот од 22 до 28 февруари 2021, тестирани се вкупно 20.161 материјал во лабораториите во кои се спроведува молекуларно...

Македонија 10.02.21 | 12:36

МАНУ откри поголем број варијанти на ковид-19 во Македонија што се внесени од странство

Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје во периодот од 1 до 7 февруари, тестирани се вкупно 14.398 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно...

Здравје 05.01.21 | 13:03

За 27,9 отсто е намалена смртноста од ковид-19 во Македонија во однос на минатата недела, вели ИЈЗ

Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје во периодот од 28 декември 2020 до 3 јануари 2021г. тестирани се вкупно 10.778 материјали во лабораториите во кои се...

Македонија 24.11.20 | 09:27

Скопје и натаму со најголем број нови случаи и највисока инциденца, најзастапена групата на лица над 60 години

Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје за периодот од 16 до 22 ноември 2020г. тестирани се вкупно 19.664 материјали во лабораториите во кои се спроведува...

Македонија 11.11.20 | 12:59

За една недела се регистирани 7.280 нови позитивни на ковид-19 од 35 града во Македонија

Министерството за здравство информира дека согласно извештајот на Институтот за јавно здравје, што се однесува на периодот од 2 до 8 ноември, тестирани се вкупно 19.719...

Здравје 20.10.20 | 11:55

Во Гевгелија е регистирана највисока неделна инциденца на заразени со ковид-19, покажува извештајот на ИЈЗ

Министерството за здравство информира дека согласно извештајот на Институтот за јавно здравје кој се однесува на периодот од 12 до 18 октомври 2020 година тестирани се...

Здравје 16.10.20 | 12:23

ИЈЗ вчера со музика го прослави рекордот од 535 новозаразени со Ковид-19

Додека јавноста ги очекуваше новите бројки на заразни од Ковид-19, а новотестираните стоеа пред зградата на Институтот за јавно здравје, во самата зграда се одвивала...

Македонија 14.10.20 | 13:09

За 87 отсто е зголемена бројката на новозаразени со ковид-19 за разлика од минатата недела

Министерството за здравство информира дека согласно извештајот на Институтот за јавно здравје кој се однесува на периодот од 5 до 11 октомври  тестирани се вкупно 13.028...