Ознака: денар
Економија 24.04.23 | 11:25

Народната банка го одбележува монетарното осамостојување преку едукативна кампања „Денарот го славиме!”

Народната банка во текот на претстојната седмица ќе реализира повеќе активности во насока на чествување на триесет и една година од монетарната самостојност, односно...

Економија 08.08.22 | 11:20

Народна банка: Фиксниот курс на денарот е механизам за макроекономска дисциплина и стабилни очекувања

Фиксниот курс на денарот дава стабилност на граѓаните, фирмите и компаниите во отплатата на нивните кредити врзани за еврото, а исто така влијае да се избегнат високи...

Економија 28.04.22 | 11:36

Ангеловска-Бежоска: Денарот останува стабилен, ја разгледуваме можноста за воведување на дигитален денар

Стабилноста на денарот е јавно добро и е клучна за општата стабилност во економијата. Тоа укажува колку е голема одговорноста којашто ја има Народната банка, како институција...

Економија 27.04.22 | 22:24

Ковачевски: Денарот останува еден од клучните столбови на стабилноста на македонската економија

Народната банка е институција чијшто кредибилитет и интегритет постојано се потврдуваа во текот на изминатите 30 години. Денарот е и останува еден од клучните столбови...

Економија 17.03.22 | 13:31

Годинава се одбележуваат 30 години од воведувањето на денарот и самостојноста на Народната банка

Годинава прославуваме 30 години од монетарното осамостојување. Пред 30 години, на 26 април, беа поставени основите на монетарната самостојност: беше воведен денарот како...

Економија 09.03.22 | 12:28

Комитет за финансиска стабилност: Финансиската и стабилноста на курсот на денарот успешно се одржуваат

Денарот е стабилен, а финансискиот систем исто така е стабилен и подготвен да одговори на предизвиците што би произлегле од руско-украинскиот конфликт, порачува Комитетот...

Економија 01.03.22 | 11:18

Митреска: Денарот е стабилен, девизните резерви се високи

Курсот на денарот е стабилен, девизните резерви се на исклучително солидно ниво и имаме капацитет и простор да ја одржуваме стабилноста на девизниот курс, истакна вицегувернерката...

Економија 25.02.22 | 12:29

Одговорните уверуваат: Денарот и финансискиот систем ќе останат стабилни

Соодветното ниво на девизните резерви овозможува доволен простор за обезбедување доволна девизна ликвидност на домашната економија, а денарот и финансискиот систем...

Економија 22.02.22 | 10:38

Поповски: Нема сценарио во кое може да се зборува за девалвација на денарот

Универзитетскиот професор Никола Поповски, кој е поранешен министер за финансии и член на Советот на Народната банка смета дека земјава ќе остане во зоната на умерена...

Вести 28.12.21 | 10:08

Ангеловска-Бежоска: Девизниот курс на денарот е стабилен, а девизните резерви се соодветни

Девизниот курс со години наназад е стабилен и ќе биде стабилен и во иднина. Гаранција за тоа е високото ниво на девизни резерви, но и многу други инструменти со коишто...

Економија 28.12.21 | 10:02

Ангеловска-Бежоска: Девизниот курс на денарот е стабилен, а девизните резерви се соодветни

Девизниот курс со години наназад е стабилен и ќе биде стабилен и во иднина. Гаранција за тоа е високото ниво на девизни резерви, но и многу други инструменти со коишто...

Економија 17.12.21 | 14:53

ММФ со уште една потврда за стабилноста на денарот

Меѓународниот монетарен фонд уште еднаш ја потврди стабилноста на денарот и на банкарскиот систем во земјава. Во изјавата од последната редовна мисија на ММФ во земјава...

Економија 11.11.21 | 11:13

Ангеловска-Бежоска: Денарот е и ќе биде стабилен

Девизните резерви коишто се клучниот фактор од којшто зависи стабилноста на денарот во однос на еврото се одржуваат на историски највисоко ниво од 3,6 милијарди евра....

Економија 06.11.21 | 10:48

„Фич“: Денарот останува стабилен, банкарскиот систем ја потврди отпорноста на пандемичниот шок

Денарот останува стабилен – фиксниот курс е клучно сидро на стабилноста на македонската економија. Девизните резерви достигнаа 3,7 милијарди евра во септември и со...

Економија 07.09.20 | 11:09

Ангеловска-Бежоска: Се забележува постепено стабилизирање на меѓународните финансиски пазари

По затегнувањето на глобалните финансиски услови со раст на каматните стапки и отежнат пристап до финансии во март, во последниов период на меѓународните финансиски...

Економија 05.09.20 | 11:54

„Стандард и Пурс“: Денарот и банкарскиот систем се и остануваат стабилни

Во најновиот извештај на агенцијата „Стандард и Пурс“ со којшто се потврдува кредитниот рејтинг на нашата земја, „ББ-“, со стабилен изглед, одделен акцент е ставен...

Економија 23.06.20 | 10:51

Ангеловска-Бежоска: Шпекулациите поврзани со курсот на денарот не се поткрепени со економски аргументи

Во сите досегашни епизоди на криза, стабилниот курс на денарот претставува главен фактор на одржување на макроекономската стабилност. Нема компромис во однос на постојниот...

Економија 22.06.20 | 13:28

ММФ: Фиксниот курс на денарот е корисен за земјава веќе неколку децении

Режимот на де факто фиксен девизен курс на денарот во однос на еврото е нешто што е корисно за земјата веќе неколку децении, претставувајќи клучно сидро на макроекономските...

Економија 12.06.20 | 12:24

Народната банка тврди: Денарот е и ќе остане стабилен!

Граѓаните треба да бидат спокојни. Гарантираме дека денарот е и ќе остане стабилен. Нема и нема да има промени на нивото на неговиот девизен курс – тврдат од Народната...

Економија 28.03.20 | 09:05

НБРМ: Денарот е и ќе остане стабилен – нема промени на нивото на неговиот девизен курс

Имајќи предвид дека во некои медиуми и на социјалните мрежи има објави во коишто се коментираат девизни курсеви на онлајн-платформи, би сакале да укажеме дека овие онлајн-платформи...