Автор: Петар Поп-Арсов
Колумни 21.06.20 | 11:00

Заробениот НВО сектор – привид на демократско општество

Петар Поп-Арсов Го доживеавме и тоа! Во очи на изборите, Владата дели пари спротивно на Изборниот закон, а истовремено моли за донации. Се изрекуваат пресуди за случајот...

Колумни 07.06.20 | 10:43

Ерата на дворскиот шут

Петар Поп-Арсов „Скопје е една функционална единица. Многу луѓе, покажаа и анкетите од прашалникот со заболените, со нивните контакти, дека циркулираат низ целиот град....

Колумни 24.05.20 | 10:55

Влезот е слободен! Излезот се наплатува!

  Петар Поп – Арсов Веќе неколку месеци наназад сме сведоци на крајно контрадикторни изјави од врвните функционери на владејачката гарнитура, особено оние во финасискиот...

Колумни 10.05.20 | 13:20

„Мерси“ бате Борисов, доста нѐ „бранеше“!

Петар Поп-Арсов Бугарската држава не признава постоење на национални малцинства. Сите се Бугари! Тоа е нешто слично како францускиот концепт на уредување на државата,...

Колумни 26.04.20 | 13:44

Датум за преговори со ЕУ или датум за финално редефинирање на македонскиот идентитет?!

Петар Поп Арсов Добивме ли датум? Ќе ги започнеме ли преговорите? Кој е ставот на ЕУ? Како реагира Владата, односно како реагираат Заев, Димитров, Шекеринска? Многу прашања! Најпрвин...

Колумни 21.04.20 | 17:07

Ова не е филм!

Петар Поп-Арсов Можно ли е корона вирусот да го направи она што во ниту едно филмско сценарио, во ниту во еден холивудски филм, до сега не беше третирано како тема, одлагањето...

Колумни 09.04.20 | 15:32

Тест на способноста … negative?!

Петар Поп-Арсов Пак редици и гужви пред банките и поштите! Повторно турканици! Ако до пред само една недела немаше турканици и гужви во маркетите, сега и таму ги има! Ова...

Колумни 31.03.20 | 15:28

Социјална или физичка дистанца?

Петар Поп-Арсов Американскиот претседател Трамп во неделата соопшти дека насоките за социјална дистанца ќе траат до 30 април, ретерирајќи од неговиот претходен став...

Колумни 23.03.20 | 15:40

Човековите права во услови на вонредна состојба

Петар Поп-Арсов – Кога дистанцата е нашата најголема блискост! Вонредна состојба настанува кога ќе настанат големи природни непогоди или епидемии. Постоењето на...

Колумни 16.03.20 | 14:36

Целосна општествена мобилизација!

Петар Поп-Арсов Корона вирусот или Covid19, единствена тема која што во моментов не засега и го преокупира нашето внимание. Ќе се обидам преку оваа колумна, егзактно, концизно...

Колумни 12.03.20 | 11:33

„Блефот” на џокерот

Петар Поп-Арсов Многу е тешко во овој период да се одбере тема за која ќе се пишува. Да се пишува, а да не е поврзана со моментално најжешките теми, корона вирусот и изборите...

Колумни 01.03.20 | 19:03

Tрепетот на пеперутката

Петар Поп-Арсов Сите сме слушнале за „Ефектот на пеперутката“, или како што вели творецот на овој концепт, метеорологот Едвард Лоренц, „Ако пеперутката затрепери со...

Колумни 26.02.20 | 13:11

Антиреформа на државната администрација

Петар Поп-Арсов Реформи во администрацијата. Вечна тема. Тема која што постојано е тука, меѓу нас. Ненаметливо вметната меѓу мноштвото политички теми кои на дневна основа...

Колумни 18.02.20 | 13:09

Изборен прелет преку кукавичкото гнездо

Петар Поп-Арсов Избори, ќе има! Една дилема помалку! Собранието се самораспушти! Се самораспушти по петти пат во низа! Распишани се петтите предвремени парламентарни...

Колумни 12.02.20 | 10:50

Нова методологија за старите блокади, или…?

Петар Поп-Арсов Ја дочекавме и неа, новата методологија за проширување на Европската Унија! Нова методологија, стари блокади… или овој пат ќе биде поинаку?! Новата...

Колумни 04.02.20 | 15:25

Непречена транзиција или изборна егзи(т)биција

Петар Поп-Арсов „Започнавме постапка за избор на најодговорните кандидати за пратеници во историјата на независна Македонија“, рече Заев во четвртокот! Централниот...

Колумни 29.01.20 | 15:30

Ерупција на корупција

Петар Поп-Арсов Македонија падна тринаесет места подолу на Индексот за перцепција на корупцијата! Македонија на 106 место според Индексот за перцепција на корупција!...

Колумни 22.01.20 | 15:54

Професионална дипломатија, реалност или мистификација?

Петар Поп-Арсов Лесно е да се води надворешна политика и да се фалиш со „дипломатски постигнувања“ во време кога имаш силен ветер во грб. Лесно е кога имаш силна поддршка...

Колумни 15.01.20 | 13:02

Европски лавиринт во „прекрасна“ рамка

Петар Поп-Арсов Јануари полека влегува во својата втора половина. Празниците се нижат еден по друг, со повремени паузи да се земе здив во пресрет на оние што следат, а...

Колумни 08.01.20 | 17:53

Геополитичка гасна енигма со многу непознати

Петар Поп-Арсов Во очекување на имињата на петте блиски соработници на поранешниот премиер, со кои е преокупирана македонската јавност, речиси незабележливо се провлече...