
Вештачкиот засладувач сорбитол, кој често се наоѓа во диетални газирани пијалоци, сладолед и гуми за џвакање, може да го зголеми ризикот од заболување на црниот дроб, сугерира нова студија.
Научниците откриле дека овој шеќерен алкохол, популарен вештачки засладувач, поради неговата пониска калорична вредност, може да придонесе за развој на замастен црн дроб.
Замастен црн дроб е состојба која се карактеризира со акумулација на маснотии во црниот дроб. Може да предизвика воспаление, лузни, па дури и да доведе до откажување на црниот дроб, објавува Дејли меил.
Како сорбитолот му штети на црниот дроб?
Истражувачите на Универзитетот Вашингтон во Сент Луис спроведоа тестови на зебра риба за да ги испитаат ефектите на сорбитолот. Тие открија дека сорбитолот природно се произведува во цревата кога нивоата на гликоза се високи, но здравите цревни бактерии обично го разградуваат и го отстрануваат.
Проблемот се јавува кога тие бактерии не се присутни, што често е случај кај луѓе кои земаат одредени лекови. Во такви околности, сорбитолот патува до црниот дроб, каде што ја поттикнува акумулацијата на маснотии. Механизмот е следниов: сорбитолот се претвора во фруктоза, која потоа се претвора во масти.
Во нивниот труд објавен во Science Signaling, научниците заклучија:
Заедно, овие наоди покажуваат дека бактериите што го разградуваат сорбитолот во цревата штитат од заболување на масен црн дроб. Ова сугерира дека прекумерниот внес на сорбитол преку исхраната може да претставува ризик за развој на заболување на масен црн дроб“, напишаа тие.
Д-р Гари Пати, водач на студијата и метаболички истражувач, објасни:
Сорбитолот може да се произведува во телото на значителни нивоа. Но, ако ги имате вистинските бактерии, се покажува дека тоа не е важно. Меѓутоа, ако ги немате вистинските бактерии, тогаш станува проблематично. Бидејќи под тие услови, сорбитолот не се разградува и, како резултат на тоа, оди во црниот дроб“, се вели во студијата.
Важно е да се напомене дека тестовите се спроведени на риби и ќе треба да се повторат на луѓе за да се потврдат резултатите. Сепак, истражувачите истакнуваат дека ова е јасно предупредување за ризиците што може да ги претставува сорбитолот.
Опасности и симптоми на замастен црн дроб
Замасниот црн дроб може да биде предизвикан од прекумерна тежина или дебелина, инсулинска резистенција, дијабетес и високо ниво на масти во крвта. Сорбитолот природно се наоѓа во овошје како што се јаболка и праски, но исто така се произведува масовно како нискокалоричен засладувач.
Бидејќи често не предизвикува никакви симптоми, лекарите предупредуваат дека повеќето случаи остануваат недијагностицирани. Некои од предупредувачките знаци може да вклучуваат болка во стомакот, чувство на ситост, екстремен замор или слабост. Други симптоми вклучуваат гадење, губење на апетит, необјаснето губење на тежина, жолтеникава кожа и белки и оток на стомакот, нозете или рацете.
Ако не се лекува, состојбата може да напредува до лузни на црниот дроб, што на крајот може да доведе до откажување на органите, иако овој процес може да трае со години. Третманот вклучува лекови, совети за губење на тежина и избегнување алкохол, а во најтешките случаи е потребна трансплантација на црн дроб, пишува Dailymail.
Поранешни предупредувања за опасностите од фруктозата
Истиот тим истражувачи претходно предупреди за негативните ефекти на фруктозата, друг шеќер што често се додава во илјадници прехранбени производи и пијалоци. Нивната студија објавена минатата година покажа дека фруктозата може да го забрза растот на одредени видови тумори на кожата, дојката и грлото на матката.
Според тоа истражување, црниот дроб ја претвора фруктозата во компоненти што туморите ги користат за изградба на нови клетки и раст. Колку побрзо расте туморот, толку поагресивен може да стане.
Важно е да се направи разлика помеѓу додадената фруктоза, која најчесто се наоѓа во преработената храна во форма на сируп од пченка со висока содржина на фруктоза, и природната фруктоза во овошјето. Овошната фруктоза доаѓа во комбинација со растителни влакна и други хранливи материи што ја забавуваат нејзината апсорпција во крвта.

Македонски






