Skip to main content

Посна салата од туна, ориз, пченка и кисели краставички

Принтскрин од видео

Ова е една од оние салати што се спремаат за миг, а исчезнуваат уште побрзо. Срдечна, свежа и малку кисела поради краставиците, идеална е за вечера, за носење на работа, школски оброк или за мала забава со пријателите.

Состојки:

1 конзерва туна во свој сок
1 чаша варен ориз (бел или јасмин)
1 чаша конзервирана пченка
2 кисели краставички, ситно исечкани
2 лажици сечкан магдонос или копар
2–3 лажици посен мајонез
сол и бибер по вкус

Подготовка:

Изладете го сварениот ориз и ставете го во голем сад. Додадете исцедена туна, пченка и ситно исечкани кисели краставички. Додадете сечкан магдонос или копар. Додадете го мајонезот и нежно измешајте за да се соедини сè рамномерно. Зачинете по вкус со сол и бибер. Оставете ја салатата во фрижидер најмалку 20-30 минути – ќе биде уште повкусна како што ќе се спојат вкусовите.