Skip to main content

Осум видови на зеленчук кој треба да го јадете за да изгубите тежина и да го намалите салото

Freepik

Зеленчукот е познат по бројните здравствени придобивки. Тој е богат со хранливи материи, антиоксиданси и разноврсен, помага во варењето, го регулира нивото на шеќер во крвта, го намалува ризикот од болести и поддржува здраво слабеење. Покрај нивните општи придобивки, некои зеленчуци содржат специфични хранливи материи кои можат да помогнат во намалувањето на салото на стомакот.

Како што е соопштено од „Eat This, Not That“, важно е да се напомене дека ниту една храна сама по себе не може да го елиминира салото од стомакот. Генетиката, возраста, исхраната и начинот на живот играат клучна улога во вишокот телесни масти. Диететичарите Триста Бест и Кортни Д’Анџело открија кои видови зеленчук треба почесто да ги има на вашето мени доколку сакате да го намалите салото од стомакот.

Брокула

Брокулата е еден од зеленчукот со најмногу хранливи материи, па затоа и двајцата диететичари ја препорачуваат оваа зелена храна за да помогне во регулирањето на салото на стомакот.

„Овој крстовиден зеленчук е богат со антиоксиданси кои го намалуваат воспалението во телото“, вели Бест, додавајќи: „Примарното соединение е сулфорафан, кој ги намалува цитокините и NF-kB во телото, соединенија кои промовираат воспалителни процеси. Со намалување на воспалението, телото поефикасно ја губи тежината и „подобро делува во сите области“.

Истражувањата потврдуваат дека брокулата е корисна во борбата против салото на стомакот. Една студија, објавена во журналот на Академијата за исхрана и диететика, покажа дека редовното консумирање темнозелени зеленчуци (вклучувајќи брокула и лиснато зеленило како кељ и спанаќ) ги намалува висцералните масти кај шпанските деца со прекумерна тежина. Слични резултати се пронајдени со светло жолт и портокалов зеленчук како моркови и пиперки.

Морков

Истата студија ги споменува морковите како корисен зеленчук за намалување на салото на стомакот, истакнувајќи дека морковите и брокулата биле најчесто консумирани меѓу учесниците.

Морковите се богати со лутеин, растително соединение за кое истражувањата покажаа дека има антиоксидантни својства и можни врски со намалување на салото на стомакот. Дополнително, Бест забележува дека џвакањето сирови моркови може да го зајакне метаболизмот.

„Овој зеленчук е уникатен бидејќи помага во намалувањето на салото на стомакот со зголемување на метаболизмот на телото. Термогениот ефект на храната (ТЕФ) е бројот на калории што телото ги согорува за време на варењето. Поради својата тврда текстура, морковите имаат висок ТЕФ, што значи телото согорува повеќе калории само ако ги јаде“, додава Бест.

Марула

Друг зеленчук кој обезбедува корисни хранливи материи поврзани со намалување на мастите во стомакот е зелената салата. Содржи лутеин, соединение кое е поврзано со можно намалување на мастите во стомакот. Лутеинот е дел од каротеноидите, група соединенија со антиоксидантни својства. Некои истражувања сугерираат дека овие соединенија исто така можат да помогнат во губењето маснотии.

Една студија спроведена на дебели Јапонци покажа дека зголемувањето на нивниот внес на зеленчук богат со каротеноиди, како што е зелената салата, може да ги намали висцералните масти, вид на маснотии лоцирани во близина на виталните абдоминални органи.

Портокалова и жолта пиперка

Портокаловите и жолтите пиперки се исто така богати со лутеин. Овие вкусни, шарени зеленчуци се одличен додаток на планот за исхрана насочен кон намалување на салото на стомакот.

Студијата објавена во „British Journal of Nutrition“ покажа дека додавањето лутеин во нискокалорична диета може да го намали обемот на половината, висцералните маснотии, телесната тежина и масното ткиво, како и да го намали нивото на ЛДЛ холестерол, известува „Eat This, Not That“.

Цвекло

Цвеклото е зеленчук кој често се занемарува, но е преполн со хранливи материи кои помагаат во регулација на тежината и варење. Овој зеленчук содржи многу влакна, околу 3,8 грама по чаша. Доволно влакна во оброкот помагаат да се спречи надуеност, да се намали апетитот и да се зголеми чувството на ситост. Исто така, го подобрува здравјето на цревната микробиота, што е клучно за одржување или губење на тежината.

Студијата објавена во списанието за клиничка ендокринологија и метаболизам покажа дека исхраната богата со влакна ги намалува висцералните масти.

Кeљ

Кељот е лиснат зеленчук богат со витамини А, К, Ц, Б6 и минерали како што се манган, бакар и калиум. Содржи и влакна и протеини, а има само 43 калории на 100 грама. Споменатата студија за темнозелениот зеленчук како помошник во намалувањето на салото на стомакот исто така вклучува и кељ, така што зголемувањето на внесот на оваа храна е добар чекор кон вашите цели.

Спанаќ

Спанаќот е преполн со хранливи материи, без разлика дали е во салати, пржен или во протеински смути. Според диететичарите, зголемувањето на внесот на спанаќ може да помогне во намалувањето на салото на стомакот.

„Лисестиот зеленчук не само што е супер хранлив, туку помага и за намалување на салото на стомакот“, истакнува Д’Анџело, додавајќи: „Спанаќот содржи растителни влакна, кои помагаат за варење и здравје на цревата и е богат со витамин К, кој може да го поддржи губењето на тежината, вклучително и висцерална маст“.

Црвени пиперки

Црвените пиперки се разновиден зеленчук со сладок вкус, совршен за пржење со мешање или како додаток во чинии. Тие се богати со хранливи материи кои можат да ви помогнат да ги постигнете целите за намалување на маснотиите на стомакот.

Бест истакнува дека црвените пиперки се „идеален зеленчук за диета за слабеење. Тие се нискокалорични, богати со хранливи материи и помагаат да се создаде чувство на ситост после оброците, а со тоа да се намали прејадувањето во текот на денот“.

Исто така, црвените пиперки содржат високо ниво на ликопен, каротеноид кој може да помогне во намалувањето на салото на стомакот.

Поврзани вести