
Дали сирењето што го јадеме е здраво зависи од тоа каков вид на сирење е, во каква количина го консумираме и со која друга храна. Добро е да се има на ум дека во големи количини, сирењето со висока содржина на масти може да биде штетно за здравјето на срцето, бидејќи го зголемува нивото на LDL холестерол. А ова, пак, може да предизвика други здравствени проблеми, вклучувајќи зголемен ризик од срцев удар, мозочен удар и кардиоваскуларни болести.
Причината за овој ефект на голем дел од сирењето врз здравјето на срцето лежи во нивната содржина на заситени масти. Општата препорака е дека тие треба да бидат помалку од шест проценти од вкупните дневни калории. Ова значи дека ако внесуваме 2.000 калории дневно, не повеќе од 120 од нив треба да потекнуваат од заситени масти или тоа е еквивалентно на околу 13 грама заситени масти дневно. Оваа информација може да ни биде корисна при изборот на сирење кога ги купуваме од продавниците.
Во прилог на потенцијалните штети поврзани со конзумирањето на сирење, особено во поголеми количини, треба да се напомене дека тие исто така содржат корисни хранливи материи. Затоа, дури и ако немаме нетолеранција, алергии или експлицитна препорака од лекар да ги избегнуваме, сирењето може дури и да го поддржи целокупното здравје. Протеините и јаглехидратите во нив ни даваат енергија, а калциумот што го содржат е клучот за здравјето на коските. Сирењето е богато со витамини А и Б12.
За да се постигне здрава рамнотежа во исхраната, препорачливо е да се јадат заедно со цели зрна или овошје, кои се поврзани со здравјето на срцето.