Skip to main content

Редовното консумирање бобинки е поврзано со подобрено здравје на мозокот, понизок крвен притисок и намален ризик од кардиоваскуларни болести

Луѓето ја бараат „Фонтаната на младоста“ со векови, барајќи магична храна или пијалок што би дарувала вечна младост. Иако стареењето е неизбежно, експертите за долговечност откриваат дека исхраната е клучна за забавување на стареењето на клеточно ниво и за одржување на здравјето. Според докторот Др. Сајад Залзали, „различни разнобојни овошја и зеленчуци содржат фитохемикалии кои влијаат на експресијата на гените и ги активираат клучните процеси поврзани со долговечноста“, објасни тој за Parade.

Иако ниту една храна не е магичен куршум, постои една храна која експертите особено ја истакнуваат за нејзините моќни антиоксидантни и антиинфламаторни својства – бобинки. Боровинки, јагоди и други темни бобинки содржат високо ниво на антиоксиданси, флавоноиди и полифеноли, кои помагаат да се намали оксидативниот стрес и да се заштитат клетките од оштетување поврзано со процесот на стареење.

Освен што го забавуваат клеточното стареење, бобинките имаат и други придобивки.

„Редовното консумирање бобинки е поврзано со подобрено здравје на мозокот, понизок крвен притисок и намален ризик од кардиоваскуларни болести“, вели др. Кејси Кели. Нивната способност за зајакнување на здравјето ги прави суштински дел од диетата која поддржува долговечност.

Експертите истакнуваат дека клучот е урамнотежена исхрана која претежно вклучува целосна, хранлива храна, но и повремени задоволства.

„Не се ограничувајте премногу и уживајте во оброците, особено во друштво на семејството и пријателите. Здравјето не е само за храната, туку и за радоста што ја носиме во нашиот секојдневен живот. – заклучи др. Кели.