Skip to main content

Топла салата

илустрација/Freepik

Лесна и брза топла салата за малку поинаков летен ручек

Состојки:

  • 150 г просо
  • 1 мала тиквичка (исечкана на коцки)
  • 1 морков (рендан или исечен на стапчиња)
  • 1 мал црвен кромид (ситно исечкан)
  • 1 чешне лук (ситно исечкано)
  • 1 пиперка (по желба – црвена или жолта)
  • Маслиново масло
  • 50-70 г фета сирење (или друго бело сирење)
  • Сол, бибер
  • Оригано или мајчина душица (по желба)
  • Сок од ½ лимон или малку оцет (по желба)

Подготовка:

Сварете го просото: Исплакнете го под млаз вода, потоа варете го во 2,5 пати повеќе вода (375 мл) со малку сол. Кога водата ќе зоврие, намалете ја топлината и гответе со затворен капак, околу 15 минути додека ја впие течноста. Кога ќе се подолади, разредете го со вилушка.

Издинстајте го зеленчукот: Запржете ги кромидот и лукот во малку маслиново масло додека не станат стакленести. Додадете ги морковот, тиквичката и пиперката. Крчкајте 7-10 минути додека зеленчукот не омекне, но сепак да остане малку крцкав.

Измешајте: Во голем сад измешајте го свареното просо и динстаниот зеленчук. Додадете издробено фета сирење, сол, црн пипер и зачини по желба. На крајот додадете малку сок од лимон или оцет.

Можете да го послужите топло како главно јадење или ладно како салата/гарнир со месо или риба.