
Прелив со лук и билки има свеж вкус и совршена количина на киселост што доаѓа од комбинацијата на вински оцет и сок од лимон. Доволно е густ за да го покрие секој зеленчук на чинијата, а не е тежок и можете да го направите за помалку од пет минути.
Состојки
80 мл екстра девствено маслиново масло
45 мл оцет
30 мл свежо исцеден сок од лимон
1 чешне лук, ситно исечкан или изгмечен
1 лажичка мед
1 лажичка сушен оригано
1 прстофат морска сол
½ лажичка сенф
1 прстофат мелен црн пипер
Подготовка
Измешајте ги состојките
Во сад со средна големина, изматете го маслиновото масло, винскиот оцет, сокот од лимон, цедениот лук, медот, ориганото, солта, сенфот и црниот пипер додека состојките добро не се соединат.
Алтернативно, можете да ставите сè во мала тегла, цврсто да ја затворите и енергично да ја протресете.
Забелешка
Преливот може да се подготви до 24 часа однапред и да се чува во фрижидер во цврсто затворен сад. Измешајте кратко пред употреба. Во фрижидер, во херметички затворен сад, преливот може да се чува до една недела. Измешајте повторно пред секоја употреба.

                        
Македонски






