Skip to main content

Суперхрана за силен имунитет

Имунитетот е важен во текот на целата година, секоја година, особено кога доаѓа сезоната на настинки и грип. За среќа, можно е да се намалат шансите за кивање и болни денови со одржување на здрав имунолошки систем преку секојдневните навики. Еден од најдобрите долгорочни начини за поддршка на имунитетот е преку правилна исхрана.

Ако сакате да ја оптимизирате вашата имунолошка функција, исхраната е одлична почетна точка. Таа е клучен фактор што влијае на имунолошкиот систем и колку добро телото може да се заштити од штетни микроби. На имунолошките клетки им се потребни одредени хранливи материи за правилно функционирање, објаснува д-р Гари Е. Денг за Real simple.

Најдобри намирници за имунитет
Кога станува збор за секојдневни оброци и шопинг, еве намирници што го зајакнуваат имунитетот:

Лиснат зеленчук

Покрај тоа што го поддржуваат здравјето на срцето и функцијата на мозокот, лиснатиот зеленчук како кељ, спанаќ, блитва и рукола се меѓу најдобрите намирници што треба редовно да се јадат.
„Лиснатиот зеленчук е богат со микронутриенти, особено витамин Ц и витамин К, кои се клучни за здрав имунолошки систем“, вели диететичарот Рајан Гајгер.
Други хранливи материи што го зајакнуваат имунитетот во лиснатиот зеленчук вклучуваат бета-каротен и фолна киселина, или витамин Б9. Стремете се кон најмалку две порции дневно, советува таа. И не заборавајте, лиснатиот зеленчук не е само за салати. Пробајте освежителен зелен смути или додадете неколку во супи, чорби, омлети, тестенини и чинии со житарки.

Пробиотска храна

За здравјето на цревата, пробиотиците како јогурт, кефир и кисела зелка се неопходни. Бидејќи функцијата на цревата е поврзана со имунитетот, овие пробиотски намирници се мултифункционална суперхрана. Добрите бактерии во пробиотиците ги зајакнуваат имунолошките клетки во цревната обвивка, објаснува д-р Денг, додавајќи дека тие ја метаболизираат храната за да создадат хранливи материи кои инаку би биле недостапни за телото.

Агруми

Агрумите, како портокалите и грејпфрутот, се богати со витамин Ц. Оваа хранлива материја е клучна за врвен имунитет бидејќи го стимулира производството на бели крвни клетки кои се борат против болести, вели Гајгер.

Можете да јадете агруми со додавање во вода, со користење во салати или во овошни смутија“, советува таа.

Бобинки

За да го зајакнете вашиот имунолошки систем, не можете да погрешите со бобинки како јагоди, боровинки и малини. Според д-р Денг, бобинките се богати со антиоксиданси, кои ги штитат здравите клетки од оштетување. Бобинките исто така обезбедуваат витамин Ц и влакна за поддршка на добрите бактерии во цревата. Целете кон две и пол чаши бобинки неделно.

Посни протеини

Иако витамините и антиоксидансите од растителната храна се поврзани со имунолошката функција, протеините се подеднакво важни.

Протеините му помагаат на телото да ги обнови ткивата и мускулите, да изгради антитела и да ја промовира синтезата на аминокиселини потребни за имунитет“, вели Гајгер.

За поздрава опција, изберете посни протеини, кои имаат малку заситени масти. Примери за тоа се грав, леќа, пилешко или мисирка без кожа и бела риба.

Сладок компир

Слаткиот компир содржи бета-каротен, кој телото го претвора во витамин А. Овој витамин придонесува за здрав вид, го регулира имунолошкиот одговор и може да биде антиинфламаторен. Еден средно печен сладок компир со кожа може да обезбеди повеќе од препорачаната дневна количина на витамин А, затоа додадете го во вашата чинија за вечера.

Зелен чај

Можете исто така да го подобрите имунитетот со пијалоци. Освежителниот зелен чај е неопходен.

Зелениот чај содржи различни антиоксиданси, вклучувајќи ја и растителната компонента епигалокатехин галат. Оваа компонента може да помогне во намалувањето на воспалението во телото и подобрувањето на функцијата“, објаснува Гајгер.