
Еден од најефикасните чекори е правилно да ја складирате храната, но пластичните садови и амбалажата не се секогаш најдобриот избор. Експертите наведуваат неколку храна што треба да се чуваат поинаку за да им помогнат да останат подолго свежи и да го задржат својот квалитет.
Топла храна
Иако пластичното пакување е практично, нутриционистката Ники Кулман објаснува за „EatingWell“.
„Загревањето на пластиката може да предизвика нејзино разградување и испуштање хемикалии како BPA или фталати во вашата храна“, вели таа.
Овие хемикалии можат да се мешаат во природната хормонска функција, па затоа Кулман советува да користите садови од не’рѓосувачки челик или стакло, особено за топла храна, додека пластиката може да се користи за ладна храна како салати или сендвичи.
Фини сирења
Додека обичните сирења како чедар или крем сирење се безбедни во пластични садови, фините сирења бараат посебни услови. Затворањето во пластика спречува циркулација на воздух и ја поттикнува влагата, што може да го промени вкусот и бојата на сирењето. Наместо тоа, користете газа или хартија за печење со пластична кеса преку неа.
Сосови од домати и друга кисела храна
Доматите и киселите производи како сокот од лимон можат да ја оштетат пластиката и да предизвикаат истекување на штетни супстанции.
Речиси никогаш не складирам кисела храна во пластика“, вели научникот д-р Меган Мејер.
Таа препорачува употреба на стакло или не’рѓосувачки челик бидејќи овие материјали не реагираат со киселини.
Кромид и лук
Зеленчукот како кромидот и лукот не треба да се затвора во пластика бидејќи влагата го поттикнува расипувањето и ‘ртењето. Најдобро е да се чуваат на ладно, темно и суво место, во мрежести или хартиени кеси што овозможуваат циркулација на воздух.
Лиснат зеленчук
Запечатените пластични кеси не се најдобриот начин за складирање на зелена салата, спанаќ или кељ по отворањето.
Завиткајте ги лиснатите зеленчуци во чиста крпа и складирајте ги во затворен сад за да останат подолго свежи“, советува Кулман.
Пешкирот апсорбира вишок влага и спречува венење.
Свежи билки
Магдоносот, коријандерот и сличните билки побрзо се расипуваат во пластични кеси. Наместо тоа, третирајте ги како цвеќиња: Малку исечете ги стеблата, ставете ги во чаша вода и покријте ги лабаво со кеса. На овој начин можат да траат до две недели во фрижидер.

Македонски








