
На Велигден се слави победата на животот над смртта, поради што во православните куќи се вапсуваат јајца – пред сѐ црвени, како симбол на пролеаната невина крв на Исус. Првото јајце мора секогаш да биде црвено и се нарекува „чувар“, а се верува дека го штити семејството од несреќа. Мајката наутро ги трие образите на децата, за да бидат здрави и румени во текот на целата година.
Домаќинот го зема првото јајце на масата. Кога се кршиме со јајца, се повторуваат поздравот „Христос воскресна“ и одговорот „Навистина воскресна“. Јајцата се јадат пред сите други јадења на масата.
На трпезата за Велигден треба да има и мед, кој ги симболизира Христовите апостоли, оние што – како пчели – го шират „медот“ на Христовото учење низ целиот свет. Од пијалаци, на масата треба да има и вино, кое потсетува на чудото со кое Исус го направил од вода, но всушност го симболизира преобразувањето на земниот човек во небесен. Според обичаите, на Велигден никогаш не се служи живина, туку само јагнешко и говедско месо. Првото животно е симбол на Господ, роден во штала меѓу јагниња, а второто е жртвено, ритуално принесено за покајание и правда.
На трпезата за Велигден може да се најде и риба, симбол на сите христијани, со спомен дека Христос алегорично се нарекол себеси „рибар на луѓето“ чии души сака да ги одведе во царството небесно. Симбол на христијанинот е и солта, која ја означува небесната благодат. Лебот го симболизира Исус Христос („Јас сум лебот на животот“), а квасецот е симбол на небесното царство „затоа што од мала грутка квасец се заквасува целото тесто“. Жените ставаат и суви смокви на трпезата, како симбол на добри луѓе.