
Топчињата од лимон и бело чоколадо се совршена мешавина од цитрус и кремаста елеганција, импресивни по изглед и вкус, што ги прави идеални со попладневен чај или како мала закуска по обилен оброк.
Состојки:
- 200 г бело чоколадо
- 60 грама путер
- 40 грама густа павлака
- рендана кора од 2 лимони
- 1 ванилен шеќер
- 100 г ванилен шеќер во прав
Подготовка:
Ситно исецкајте го чоколадото. Загрејте го путерот, павлаката, кората од лимон, ванилиниот шеќер и шеќерот од лимон на тивок оган додека не се стопи целиот путер. Прелијте го чоколадото низ цедалка за да ги отстраните сите парчиња кора од лимон. Оставете да отстои 1 минута, а потоа добро измешајте со жица за матење. Оставете да се лади најмалку 30 минути или додека смесата не стане доволно цврста за да се формираат топчиња. Формирајте топчиња и извалкајте ги во прав од ванилин шеќер. Ќе добиете околу 12 топчиња.
Сервирање:
Оладете пред сервирање и чувајте во фрижидер