Skip to main content

Подгответе топчиња од лимон и бело чоколадо

Топчињата од лимон и бело чоколадо се совршена мешавина од цитрус и кремаста елеганција, импресивни по изглед и вкус, што ги прави идеални со попладневен чај или како мала закуска по обилен оброк.

Состојки:

  • 200 г бело чоколадо
  • 60 грама путер
  • 40 грама густа павлака
  • рендана кора од 2 лимони
  • 1 ванилен шеќер
  • 100 г ванилен шеќер во прав 

Подготовка:

Ситно исецкајте го чоколадото. Загрејте го путерот, павлаката, кората од лимон, ванилиниот шеќер и шеќерот од лимон на тивок оган додека не се стопи целиот путер. Прелијте го чоколадото низ цедалка за да ги отстраните сите парчиња кора од лимон. Оставете да отстои 1 минута, а потоа добро измешајте со жица за матење. Оставете да се лади најмалку 30 минути или додека смесата не стане доволно цврста за да се формираат топчиња. Формирајте топчиња и извалкајте ги во прав од ванилин шеќер. Ќе добиете околу 12 топчиња.

Сервирање:
Оладете пред сервирање и чувајте во фрижидер

Поврзани вести