Skip to main content

Пет предлози за посни појадоци

Freepik

Многумина мислат дека посниот појадок значи досадна и еднолична исхрана, но тоа далеку не е вистина. Со малку креативност, лесно можете да приготвите разновидни и хранливи оброци кои се целосно без месо и млечни производи, а сепак вкусни и заситни.

Еве пет едноставни посни рецепти кои се брзи за приготвување и идеални за сите кои сакаат здрав почеток на денот:

  1. Тост со домат и маслиново масло

Состојки:
2 парчиња интегрален леб
1 голем зрел домат
1 лажица маслиново масло
Сол и бибер по вкус
Свеж босилок (по желба)

Приготвување:
Тостирајте го интегралниот леб додека стане крцкав. Доматот исечете го на тенки парчиња и наредете ги врз тостот. Посолете, побиберете, прелијте со маслиново масло и додајте босилок по желба.

  1. Овесни снегулки

Состојки:
3 лажици овесни снегулки
150 мл растително млеко (соја, бадем, овесно)
1 лажица сечкани ореви или семки
½ чаша сечкано овошје (јаболко, банана, шумско овошје)
½ лажичка цимет (по желба)

Приготвување:

Во чаша измешајте овесните снегулки со растителното млеко. Додајте цимет и овошје, а врз тоа посипете ореви или семки. Може веднаш да се јаде или да се остави неколку минути да се впие течноста.

  1. Интегрален леб со кикирики путер

Состојки:
2 парчиња интегрален леб
1-2 лажици кикирики путер (без додаден шеќер)
½ банана или 1 мало јаболко (по желба)

Приготвување:

Намачкајте го кикирики-путерот на тостираниот или свежиот интегрален леб. Додајте парчиња банана или јаболко врз путерот. По желба, посипете малку цимет или ленено семе.

  1. Проја со зеленчук

Состојки:
200 г пченкарно брашно
50 г интегрално брашно
1 лажичка прашок за печиво
250 мл вода или растително млеко
2 лажици маслиново масло
1 помало тиквиче или морков, рендано
Сол по вкус

Приготвување:

Измешајте ги двете брашна со прашокот за печиво. Додајте вода/млеко, маслиново масло и рендан зеленчук. Истурете ја смесата во намастен плех и печете на 200°C околу 20 минути додека зарумени.

  1. Посен кајмак од индиски ореви со домашен леб

Состојки:
100 г индиски ореви (натопени 4-6 часа)
50 мл вода
1 лажица маслиново масло
Малку лимонов сок
2-3 парчиња домашен леб

Приготвување:

Натопените индиски ореви измешајте ги во блендер со вода, маслиново масло и лимонов сок додека добиете кремаста паста. Намачкајте ја на парчињата домашен леб. По желба, посипете сечкано зачински билки или семки.